Közélet

Nyugdíj a férfiaknak is 40 év munka után

A nemek közti egyenlőségre, a társadalmi igazságosság megköveteli ezt - írta az Országgyűlés alelnöke.

A párt összegyűjtötte az aláírásokat ahhoz, hogy az Országgyűlés politikai vitát tartson arról, hogy a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 évnyi munkaviszony után. Sneider Tamás, a Jobbik, illetve az Országgyűlés alelnöke parlamenti irományában emlékeztetett rá, hogy pártja mindig fontosnak tartotta a szépkorúak megbecsülését.

Egy élet munkája után fontos, hogy az ember meg tudjon pihenni, és élvezhesse a nyugdíjas éveket. Sajnos hazánkban ez egyre kevesebbeknek adatik meg.

A negyven év munkaviszonnyal rendelkező nők 2011 óta nyugdíjba vonulhatnak. A Jobbik ugyan nem értett egyet azzal, mi számít be a 40 évbe, mert sok nő így nem tudott élni a lehetőséggel, de a program bevezetése mellett szóló érvek megállják a helyüket a férfiaknál is.

Egyes tényezők ráadásul az erősebb nem korai nyugdíjazását még indokoltabbá is teszik, mint a nők esetében.

A nemek közti egyenlőség, a társadalmi igazságosság megköveteli egy, a „Nők 40″-hez hasonló „Férfiak 40” program bevezetését – írta Sneider. Szerinte ezt már lehetővé tennék a gazdasági folyamatok.

A szociális hozzájárulási adót 2014-ben 2131 milliárd forintra, idén pedig 2603 milliárd forintra tervezték, azaz 470 milliárd forinttal nőtt ez az adónem: ennek töredékéből meg lehetne valósítani a „Férfiak 40” programot. Az adót – miután korábban nyugdíjjárulék volt – kizárólag a nyugdíjas, illetve az azt közelítő emberekre kellene fordítani.

Sneider a Jobbik és az Országgyűlés alelnökeként is fontosnak tartja a nyugdíjasok tiszteletét és áldozatos munkájuk megbecsülését. Szerinte a vitanapon kell válaszokat találni arra, miként valósítható meg, hogy a nők mellett a férfiak is lehetőséget kapjanak arra, hogy 40 év munka  után nyugdíjba vonulhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik