Közélet

Spórolnak a Matolcsy-féle alapítványok

Megszüntetik a párhuzamosságokat és létszámot csökkentenek.

„Racionalizálják működésüket” a Matolcsy György vezette jegybank által létrehozott Pallas Athéné-alapítványok – erről az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója beszélt az MTI-nek.

A Magyar Nemzeti Bank 270 milliárd forintot juttatott alapítványainak, a kormány pedig olyan törvényt próbált hozni, ami alapján nem kellene nyilvánosságra hozniuk, hogy mire költenek. Miután ezt az Alkotmánybíróság nem tette lehetővé, az alapítványoknak közzé kellett tenniük az 5 millió forint feletti támogatási szerződéseiket.

Fekete Zoltán Optima-vezérigazgató most arról beszélt, hogy az alapítványoknál megszüntetnék a párhuzamosságokat, a tulajdonukban lévő gazdasági társaságoknál pedig megszüntetnének felügyelőbizottságokat és igazgatóságokat, vagy létszámot csökkentenének. Ahol lehetséges, a tisztségeket belső munkavállalókkal töltenék be, külön díjazás nélkül.

Mindettől éves szinten félmilliárd forintos megtakarítást várnak.

Fekete arról is beszélt, hogy a Pallas Athéné-alapítványok a létrehozásuk óta eltelt közel két évben 1,31 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat, miközben mintegy 3,6 milliárd forinttal több mint 800 oktatási, kutatási és tudományos pályázatot támogattak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik