Közélet

Alaptörvény – a Jobbik benyújtotta Orbán módosítójának módosítóját

A módosítással megszüntetnék a letelepedési kötvényt.

A Jobbik példátlan mértékűnek tartja azt a népvándorlási hullámot, amely tavaly elérte Európa határait.

Másfél millióan lépték át illegálisan a schengeni határokat. A tömegesen érkezők kulturális és gazdasági integrációja megoldhatatlan feladat elé állította Európát, az ellenőrizetlen határátlépések pedig jelentősen növelték a terrorveszélyt.

A párt előterjesztésének indoklása – alapvetően – méltatja a kormányt, egy ideig és bírálja az EU-t, amely a kötelező betelepítési kvótával próbálta szétosztani a tagállamok között az érkezőket.

A kényszerbetelepítésről – elsőként Európában – Magyarország kormánya népszavazást kezdeményezett. Az október 2-ai népszavazáson az érvényesen szavazó választópolgárok 98 százaléka voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre. Ezzel létrejött az új egység Magyarországért. Ez az új egység pártok felett áll, nemzeti ügynek tekinti Magyarország szuverenitásának megvédését, a kötelező betelepítési kvóta elutasítását.

A 98 százalék egybecsengő akaratát az Országgyűlésnek kell közjogi erővel felruháznia. Az Alaptörvény-módosítása a 98 százalékos többség, 3 millió 300 ezer ember akaratán nyugszik. A Jobbik szerint a népszavazás üzenete az volt, hogy Magyarországon csak a magyar Országgyűlés által elfogadott törvény szerinti eljárásban hozott döntés alapján lehet élni.

Világosan megtiltja idegen népesség betelepítését. Egyértelművé teszi, hogy Magyarország alkotmányos önazonossága nem korlátozható, szuverenitásából fakadó területi egységére és népességére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési joga nem kérdőjelezhető meg.

A Jobbik szerint azonban a magyar állampolgárok a betelepítés minden formáját elutasították, így azt is, hogy a letelepedés jogát valaki pénzért (akár a Magyar Állam számára ideiglenesen, kölcsönként biztosítottan) vásárolhassa meg.

A párt szerint ezért ezért az Alaptörvényben, mint a legmagasabb szintű szabályozásban kell kimondani, hogy

a kérelmező nem kaphat jogot a Hazánkban történő élésre azzal, ha anyagi ellenszolgáltatást nyújt e jog megszerzése érdekében.

E szabály elfogadása – a Jobbik -szerint – maga után vonja a jelenleg hatályos, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglalt nemzeti letelepedési engedély (és az ennek biztosításához szükséges államkötvény-konstrukció) kivezetését a magyar jogrendszerből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik