Közélet

A Fidesz mindent megtehet, ezért mindent meg is tesz

Mérlegen Tarlós és a Budapest élén eltöltött hat éve. De valójában nem is Tarlós irányítja a fővárost. Kiderült, ki.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere hat éve vezeti hivatalát, ezért A Városért Egyesület mérlegre tette őt, majd Horváth Csaba, az MSZP egykori főpolgármester-jelöltje, mostani fővárosi frakcióvezetője rögtön mellé is tette Demszky Gábort. Régen minden.

Horváth mellett azért a szakma is képviseltette magát az előadáson.

  • Kincses Gyula orvos, volt SZDSZ-es egészségügyi államtitkár.
  • Király Dávid, a Republikon Intézet közlekedési szakértője, a 24.hu-n megjelenő BKV Figyelő szerzője.
  • Lannert Judit közgazdász, szociálpolitikus, oktatáskutató.
  • Ráday Mihály filmoperatőr, rendező, a Budapesti Városvédő Egyesületet alapító elnöke.
  • Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Horthy helyébe

Ráday Mihály azzal kezdett, hogy a mostani hatalom azt gondolja, hogy

Mindent megtehetnek, és mindent meg is tesznek.

Nemcsak Budapesttel, hanem úgy egyébként is.

Király Dávid (b),Ráday Mihály (j) Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Király Dávid (b),Ráday Mihály (j)
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Úgy látja, Orbán Horthy helyébe akar lépni, ezért költözik a Várba, kormányzóvá akar válni Magyarországon.

Nem véletlen, hogy Áder nem fog indulni köztársasági elnöknek, mert nem lesz pozíció, állította.

Szerinte amit a városvezetés a fővárossal csinál, az nem más, mint a hibák egymásra halmozása. 2010-ben, még az önkormányzati választások előtt, amikor már sejteni lehetett, hogy Tarlós lesz a városvezető, a politikus felhívta Rádayt és megkérdezte tőle, mivel kezdje regnálását.

A Budapesti Városvédő Egyesületet alapító elnök állítása szerint kisgatyában, a zuhanyból kilépve fogadta a hívást és azt tanácsolta, állítsa vissza Andrássy szobra mellett annak gondolkodásmódját is.

Aztán ez lett belőle.

Szerinte már nem lehet Budapestről mint egészről beszélni, kiskirályságokra esett a város.

Mindent vissza

Király Dávid egy korábbi Tarlós-interjúból idézett, amikor a városvezető azt mondta, Budapest sokkal élhetőbb, mint hat évvel ezelőtt.

A szakértő szerint ez igaz. Meg az is, hogy sokkal élhetőbb, mint százhúsz évvel ezelőtt. De nem ez a kérdés. Hanem az, hogy a lehetőségeit mennyire használja ki a főváros, ebben pedig Tarlós csődöt mondott.

Király szerint a hármas metró a főváros állatorvosi lova (erről nemrég hosszan beszélt a 24.hu-nak), három fő gond van a budapesti közlekedéspolitikával, ezek mindegyike tetten érhető a metróvonal felújításánál.

  1. Nincs vízió. Nem tudni, hogy Tarlós mit akar, milyen elképzelései vannak ezen a téren. “Ez az étlap bal oldala, amikor nem nézzük az árat, csak rábökünk valamire, hogy ezt akarjuk. De ez nem történt meg.”
  2. A túlzott kormányzati beavatkozás. Vagyis az van, amit Orbán akar, amire a kormányzat pénzt ad.
  3. Ezzel összefügg az utolsó állatorvosi ló jelleg. A főváros ma a Fidesz érdekeit szolgálja ki.

Király megoldási javaslattal is előállt, szerinte Budapesten vissza kellene szereznie az önállóságot, pénzügyi értelemben is.

“A hiénákra, akik szét akarják lopni a fővárost, azokra pedig rá kell csapni az ajtót.”

Olcsó oktatás

Lannert Judit azzal kezdte, hogy fővárosi oktatásról nehéz beszélni, mert az már nem önkormányzati, hanem állami kézben van.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Állítja, 2010-ben hozzá kellett nyúlni az oktatáshoz, de nem így, mert ma

az olcsó oktatás létrehozása a cél, a pénzkivonás az elsődleges.

A megoldás az lehetne, ha a kontroll és az autonómia együtt jelenne meg az oktatásban, de amíg 2010 előtt egy kontroll nélküli autonómia jellemezte a területet, addig mára egy autonómiamentes kontroll.

Szó esett a Tanítanék Mozgalomról is, amit Lannert jó dolognak tart, mert látszik, a szakma nem hagyja magát. Ugyanakkor a szülők sem, mert egyre népszerűbb az otthontanulás, ami az állami oktatás kudarcát jelenti.

Egészségkárosító gladiátorjáték

“Még ötlet szinten sem vetődik fel Magyarországon, hogy egészségjavító intézkedéseket hozzanak, nincs egészségterv”, ezzel kezdte Kincses Gyula.

Majd gyorsan hozzá is tette, hogy senki ne higgye, hogy a stadionok ezért épülnének, mert azok nem szolgálják az egészséget. Hisz senki nem mondja otthon, hogy ebéd előtt leugrik még kicsit atletizálni a stadionba.

A versenysport nem más, mint egészségkárosító gladiátorjáték.

A volt államtitkár a fővárosi egészségügyi ellátórendszerről is szólt, közte a tervezett szuperkórház(ak?)ról.

Szerinte Lázár nagyon helyesen emlegeti rendszerint, hogy 500 milliárdot toltak be az egészségügybe, csak azt felejti el hozzátenni, hogy ez EU-s pénz és a Gyurcsány-kormány döntése alapján.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Az, hogy az intézmények üzemeltetését elvették az önkormányzatoktól és ez is állami feladat lett, akár jól is elsülhetett volna, de nem így történt.

A lenyúláson kívül semmi sem történt, állítja Kincses.

A szuperkórházról még semmit sem tudni, azt sem, hogy egy épülne vagy több (hallani négyről is), az ötletet a volt államtitkár szerint csak azért dobták be, hogy kapjon valamit a nép.

Meg arról felejtenek el szólni mindig, hogy ha épül egy új kórház, melyiket zárják be.

Kiéheztetés

“A tudatos félelemkeltés mára a kormányzati kommunikáció eszköze lett”, ezzel az állítással adta át a szót Horváth Tarjányi Péternek. Aki ezzel is, meg azzal a korábbi állítással is egyetértett, hogy ma a fővárosnak nincs döntési kompetenciája, így nehéz budapesti biztonságpolitikai intézkedésekről beszélni.

A döntés ma jobb esetben a kormány, rosszabb esetben ismeretlen gazdasági körök kezében van.

A tavaly szeptemberi eseményekről, amikor menekülteteket utaztattak fel a Keleti pályaudvar elé, Tarjányi azt mondta, általános biztonságpolitikai alapvetés, hogy a bajt nem viszik lakott területre, de a kormányt a saját érdekei és nem a szakmai érvek mozgatták.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Szerinte az idő már túlhaladott biztonságtechnikai szempontból a kerületeken, a fővárost négy részre kellene felosztani (Dél-Pest, Észak-Pest, Dél-Buda, Észak-Buda) és így jobban lehetne irányítani.

Rongyosra veri

Egy érdeklődő a végén Horváth Csabának szegezte a kérdést, ha Tarlós alatt ennyire rossz, miért nem hallani többet Demszky Gáborról mint pozitív példáról.

Tarlós korábbi kihívója szerint Demszkynek a húszból tizenhat éve egyértelműen siker, de 2006-ban legkésőbb le kellett volna mondania, mert levezetni nem lehet főpolgármesterként, állította.

“Demszky első tizenhat éve közül bármelyik ronggyá veri Tarlós kilenc évét, ha mérlegre tesszük.”

*

Mérlegre tették. A fővárosi baloldali-liberális ellenzék és értelmiség megint megállapította, hogy most milyen rossz, régen meg milyen jó volt.

Megoldást nem kínáltak, legfeljebb annyit, hogy Tarlós jó lenne, ha visszavenné az irányítást Budapest felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik