Közélet

Párizsi és brüsszeli merényletek: az Iszlám Állam tagja Szíriából mozgathatta a szálakat

A párizsi és brüsszeli terrortámadások újabb lehetséges kitervelőjét azonosították a hatóságok: a marokkói származású belga Oussama Atar a gyanú szerint Szíriából koordinálhatta a támadásokat - közölték kedden a nyomozáshoz közel álló források.

A tájékoztatás szerint a 32 éves férfi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagja, és a tavaly november 13-i párizsi, valamint az idén március 22-én elkövetett brüsszeli terrorcselekmények koordinálásában is részt vehetett.

Szíriából Oussama Atar az egyetlen olyan irányítója a támadásoknak, akit a nyomozás során azonosítottak

– mondták az említett források.

Az Abu Ahmed álnév rövid idő alatt megjelent a nyomozati anyagokban, miután december 10-én Ausztriában kihallgatták az algériai Adel Haddadit és a pakisztáni Mohamed Uszmant. A két férfi 2015. október 3-án szállt partra Lérosz görög szigeten a menekültekkel együtt, ugyanakkor, amikor a magát a Stade de France francia nemzeti stadionnál november 13-án felrobbantó két öngyilkos merénylő.

Adel Haddadi egy ideig tagadott, majd bevallotta, hogy őket bízták meg a párizsi merényletek lebonyolításával, és a titokzatos Abu Ahmed szervezte meg európai utazásukat Szíriából. Az algériai gyanúsított a nyomozók által megmutatott fotókon Oussama Atart azonosította, hogy feltehetően ő Abu Ahmed – közölte az egyik forrás.

Nem volt ismeretlen a hatóságok előtt

Az Abu Ahmed név a belgiumi dzsihadista sejt által használt egyik rejtekhely közelében egy szeméttárolóba dobott számítógép adatainak feltárásakor is felmerült a nyomozás során. A nyomozók a gépen olyan beszélgetéseket találtak, amelyeket a terrorcsoport tagjai feltehetően Abu Ahmeddel folytattak, ezekben végrendeletekről és az akciók elkövetési módjáról esett szó – a nyomozáshoz közel álló egyik illetékes szerint.

Oussama Atarnak, a brüsszeli öngyilkos támadások során meghalt Bakraoui fivérek távoli unokatestvérének a neve évek óta ismert a terrorelhárítás előtt.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be a Bataclan klub épületébe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzelni kezdtek és kilencven embert megöltek. A támadással egyidőben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, 32 ember halálát okozva.

Kiemelt képünk 2015. november 15-én készült Párizsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik