AppleMark
Közélet

Nem találtak szexuális visszaélésekre utaló jeleket a Budapesti Javítóintézetben

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 11. 08. 19:32

A gyermekvédelmi főigazgatóság nem talált visszaélésre utaló jelet a Budapesti Javítóintézetben - tájékoztatta a szervezet vezetője az MTI-t kedden.
Korábban a témában:

Ahogyan korábban a magyarnarancs.hu értesülései alapján megírtuk: szexuális visszaélések történhettek a III. kerületi Szőlő utcai Budapesti Javítóintézetben. A rendőrség két nyomozást indított, bűncselekmény hiányában mindkettőt megszüntette. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az MTI-nek kedden azt mondta: több vizsgálatot is lefolytattak, jelentős hiányosságot nem találtak, de hangsúlyozta, hogy a szexuális visszaélés megtörténtét csak akkor tudják megállapítani, ha a gyerek azt jelzi például a gyámjának vagy a gyermekjogi képviselőnek.

A portál úgy tudja, hogy az eljárást névtelen bejelentés alapján indították, amely szerint

több nevelő érintett lehet fogvatartottakkal szembeni szexuális visszaélésekben, de a fiatalok is erőszakoskodtak egymással.

Az MTI megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy két esetben, szexuális visszaélés és közfeladati helyzettel visszaélés gyanúja miatt indított nyomozás ismeretlen tettessel szemben. A szexuális visszaélés gyanúja miatt elrendelt nyomozást hétfőn, a közfeladati helyzettel visszaélés gyanúja miatt elrendelt nyomozást kedden bűncselekmény hiányában megszüntette.

Ha a gyerek nem szól…

Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta: augusztus végén jutott el hozzájuk egy 40 pontból álló névtelen bejelentés, amelyben a Budapesti Javítóintézetet érintő visszásságokat sorolt fel a bejelentő, köztük működési hiányosságokat, szexuális zaklatást, hivatali hatalommal visszaélést és korrupció gyanúját.

Mivel a bejelentésben nem szerepeltek nevek, a főigazgatóság három ellenőrzést indított: egy szakmait, egy esetleges korrupció megelőzésére vonatkozót és egy belső ellenőrzést. Az ellenőrzések jegyzőkönyvei szeptember vége és október közepe között érkeztek be, ezek szerint “komoly és jelentős hiányosságot” nem találtak – közölte. A jegyzőkönyveket az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az ombudsmani hivatalnak is elküldték.

A szexuális visszaélés gyanújáról Bátori Zsolt elmondta: ha a gyerek nem jelzi gyámjának vagy a gyermekjogi képviselőnek, akkor ők nem tudják megállapítani, történt-e ilyen. Ezt tehát a rendőrség vizsgálja majd ki, eljárásukhoz a főigazgatóság rendelkezésre áll. A többi “vádpontot” nem találtak indokoltnak – tette hozzá. Mivel a bejelentést ismeretlen tettes ellen fogalmazták meg,

senkit sem függesztettek fel a vizsgálatok idejére.

Bátori: ezek a legszorosabban ellenőrzött intézmények

Bátori Zsolt kitért arra, hogy a javítóintézetek a “legszorosabban” ellenőrzött intézmények: az ügyészség kéthetente ellenőrzi őket, az ombudsmani hivatal is rendszeresen száll ki ellenőrizni, de jogvédő civil szervezetek és a gyermekjogi képviselő is jelen van a rendszerben. A Budapesti Javítóintézet ráadásul élen jár abban, hogy külsős önkénteseket – egyetemistákat – von be – mondta.  Hivatalból a gyám, illetve a gyermekjogi képviselő, másrészt az ügyészség folyamatosan kapcsolatot tart a gyermekekkel, hozzájuk a fiatal közvetlenül fordulhat, ha bántalmazzák.

A javítóintézetek emellett technikailag is nagyon ellenőrzöttek: az egyes folyosókra külön beléptetés van, az egész épületet bekamerázták, és sok biztonsági embert is alkalmaznak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Budapesti Javítóintézettel kapcsolatban az utóbbi másfél-két évben sem külső, sem belső, visszásságra utaló jelzés nem érkezett – tette hozzá. Az intézmény az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni az értesülésekre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.