Közélet

Bőnyi rendőrgyilkosság: Szlovák nácikkal is haverkodtak az újnyilasok

Ugyan a magyar szélsőjobb visszaszerezné a Felvidéket, a szlovák szélsőjobb pedig kipaterolná a magyarokat, néha egész jól össze tudnak haverkodni.

Miközben arról is írt a szlovákiai magyar sajtó, hogy a lelőtt magyar rendőrnek, Pálvölgyi Péternek szlovák felmenői is lehettek, a bőnyi gyilkossággal gyanúsított Győrkös István Magyar Nemzeti Arcvonalának is akadtak szlovák szálai. Ez pedig a Trianon revízióját követelő szélsőjobbon merőben szokatlan (bár a hardcore neonácik inkább faji alapon közelítik meg a kérdéskört, ez árnyalja a történetet).

Az Új Szó arról írt pár napja, hogy ugyan az MNA “a magyarság valódi érdekeinek igaz képviselőjeként” hirdette magát az, simán szóba állt a szlovák fasisztákkal is. Magyarországon több túrát és tábort szerveztek, ezek egyikén 2012-ben a Vzdor Kysuce szlovák paramilitáris szervezet is részt vett, de jelen volt a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitosť) is (aminek alant meghallgatható a pörgős indulója).

A szélsőjobbos Szlovák Testvériséget még 2005-ben alapították, és csakhamar pártként is bejegyezték. Vezetője Marian Kotleba, az a szélsőséges figura, aki bejutott a szlovák parlamentbe is a nemrég lezajlott választásokon (volt is botrány, amikor egy párttársa éles fegyverrel jelent meg az alakuló ülésen). A Testvériség a klasszikus náci eszméket vallja, zsidógyűlölő, cigánygyűlölő, olykor magyargyűlölő, miközben rendszeresen megemlékezik a Josef Tiso vezette világháborús, fasiszta államalakulatról és a rettegett Hlinka-gárdáról.

A Vzdor Kysuce Marián Magát magánszáma, ő alapította a magyarul Kiszucei Ellenállás nevezetű, magára migránsellenes felvonulásokkal a figyelmet felhívó szervezetet. Az Adolf Hitlert is csodáló Magátot nyáron vették elő a rendőrök egy engedély nélkül tartott lőfegyver miatt. Az Ellenállás amúgy hasonló kiképzéseket vezényel le, mint a Magyar Nemzeti Arcvonal, erről  is vannak felvételek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik