Közélet

A gyermekvédelmi törvény szigorítása önmagában nem elég

A gyermekvédelmi szakemberek képzésével és megsegítésével lehetne igazán jó eredményeket elérni.

A szigorúbb gyermekvédelmi törvény önmagában nem hoz majd változást, erre akkor lehet esély, ha sikerül a segítőszakma részére is segítséget allokálni – vélekedett az UNICEF Magyar Bizottságának gyermekjogi szakértője. Gyurkó Szilvia erről a Fidesz által szerdán előterjesztett gyermekvédelmi törvény módosításáról szóló javaslattal kapcsolatban beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A szakértő példaként említette, hogy  2015-ben Angliában szintén szigorították a gyermekvédelmi törvényt, azonban a büntetőjogi felelősség meghatározása mellett, a gyerekvédelmen belül volt egy nagyon komoly forrásmegerősítés. Ennek célja, hogy legyen elég családokkal foglalkozó szakember, ők kapjanak kellő felkészültséget ahhoz, hogyan úgy tudjanak a családok közelébe menni, hogy nincs szükség erőszakra, szigorításra és büntetésre – emelte ki a szakértő.

Magyarországon viszont az Állami Számvevőszék korábban jelezte, hogy a gyermekvédelmi törvény elfogadása óta soha nem álltak rendelkezésre azok az anyagi, tárgyi, személyi erőforrások, amelyek a végrehajtáshoz szükségesek lettek volna, pedig az 1997 óta létező gyermekvédelmi törvényben meghatározott, kétszintű magyar rendszer “Európa élvonalába repítette” az országot – mondta Gyurkó Szilvia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik