Közélet

Szijjártó szerint elfogadhatatlan, hogy az ukránok még nem kaptak vízummentességet

A tisztesség és az európai érdek is ezt diktálná – mondta a külügyminiszter.

Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió még mindig nem adott vízummentességet az ukrán állampolgároknak – jelentette ki Szijjártó Péter pénteken Kijevben.

A magyar külügyminiszter ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel tárgyalt. Szijjártó közölte: Ukrajna a vízummentesség minden feltételét teljesítette.

Sportszerűtlennek és tisztességtelennek tartjuk, hogy ennek ellenére nem kapja meg. Új feltételek megszabása a tárgyalások lezárását követően egyszerűen európaiatlan magatartás

– mondta Szijjártó. Szerinte a tisztesség és az európai érdek azt diktálná, hogy Porosenko november 24-én esedékes brüsszeli látogatásakor aláírják a vízummentességről szóló megállapodást. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között ratifikálta Ukrajna uniós társulási megállapodását.

Szijjártó beszélt arról is, hogy 2020-ra az M3-as autópálya eléri az ukrán határt, illetve a magyar kormány kétmilliárd forintból gazdaságfejlesztési programot indított Kárpátalján. Kitért arra, hogy a magyar-ukrán kétoldalú kereskedelmi forgalom az idei év első nyolc hónapjában 11 százalékkal nőtt. Tájékoztatott arról, hogy a Honvédkórház újabb húsz sebesült ukrán katona gyógykezelését vállalja. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik