Közélet

Szögesdrót veszi körbe az uniós pénzből létrehozott tanösvényt

A százmilliókat elnyert egyesület nem áll messze a fejlesztési tárca államtitkárától.

Százmilliókat kapott természetvédelmi fejlesztésre egy olyan egyesület, amely az uniós támogatások felett diszponáló fejlesztési tárca államtitkárához, Szabó Zsolthoz köthető – írja a HVG. Az elvileg kisgyermekes családokat megcélzó attrakció azonban szögesdróttal van körbevéve, fegyveres őrre figyelmeztető táblát helyeztek ki, és a lap fotósát is megakadályozták abban, hogy megközelítse a területet.

A hatvani Cukorgyári-tó körül interaktív tanösvény-táblák mutatják be az élővilágot, csak épp nem nézheti meg senki. Az egykori ülepítő tavat 186,8 millió forintból hozták rendbe, a beruházó és elvileg fenntartó Öko-Plan Tájvédelmi és Környezetfejlesztési Egyesület viszont elérhetetlen.

Szabó Zsolt korábban Hatvan polgármestere volt. Azt írják, a közelmúltban épp a tóparthoz közel vásárolt magának szántót és tanyát. A tó egyébként a hatvani Aranyfácán Konzervgyár Kft. területén található, amelynek ügyvezetője és közvetett tulajdonosa a Szabó rokonságába tartozó Stolczenberger Róbert.

Az Öko-Plan Egyesület egymást váltó vezetői is Szabóhoz köthetők: az előző elnök, Kurucz Anikó Szabó polgármestersége idején a városi beruházásokon dolgozott, és annak a Fejlesztési és Koordinációs Központ Kft-nek a felügyelőbizottsági elnöke, amelyet a Szabó választási körzetében található települések közösen hoztak létre pályázatírásra. Az egyesület mostani elnöke pedig Siraky-Nagy Annamária, aki Szabó szomszédja volt, majd az időközben elbocsátott kabinetfőnök, Tóth Csaba jobbkeze. De ő elnökli a Szabó Zsolt által alapított Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítványt is.

Idén augusztusban az Öko-Plan és a Bükki Nemzeti Park konzorciuma újabb félmilliárdos uniós forrást nyert el, ezúttal a Zagyva menti élőhelyek természetvédelmi célú fejlesztésére. A konzorciumot az egyesület vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik