Közélet

Mindenszentek – Amikor a lelkek nyugovóra térnek

Mindenszentek idén is november 1-re esik. Máshová ugyanis nem eshet.

November 1. az európai kultúrkörben egyet jelent mindenszentek napjával.
De mit is jelent ez pontosan? Valljuk be, ezt minden évben érdemes újfent tisztázni, ahogyan azt is, hogy mindenszentek nem azonos a halottak napjával.

Mindenszentek napján a katolikus egyházi hagyomány szerint az üdvözült lelkekről kell megemlékezzenek az itt maradottak.
Az ünnep eredete azonban a keresztény vallás kezdeteinél sokkal régebbi időkre nyúlik vissza.
A keresztény szemszögből pogány népek errefelé Samhain néven ismerték az ünnepet, melynek gyökerei egészen a keltákig vezetnek vissza.
A hagyomány úgy tartja, hogy az év során elhunyt lelkek ezen a napon térnek örök nyugalomra a holtak birodalmában. Az ősi kultúrák népei Samhain ünnepén különféle rítusokkal és áldozatok bemutatásával igyekeztek kiengesztelni halottaikat.

Az első keresztények a pogányoktól eltanult szokásokkal tisztelegtek a szentek előtt, később a liturgia szinte teljesen átalakult, pogány jellegzetességeitől megszabadították.
Napjainkban azonban ismét előtérbe kerültek a több ezer évvel ezelőtt elfeledett hagyományok, így mindenszentek kapcsán is egyre több szó esik az ünnep korai eredetéről, hasonlóan a halottak napjához: hiszen november 2-án nem csupán a halottak napja, de Halloween kelta ünnepe is létjogosultságot élvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik