Élő Közélet

Lázár: Nincs szükség letelepedési kötvényre

Lázár János elmondta, mit miért tesz a kormány: szó volt itt október 23-ról, Paks II-ről, EU-ról, Rogán Antalról, sőt a kormányszóvivőt úgy kellett nyugtatgatni, neki ne essen az újságíróknak.

Rogán, Jobbik, CETA

Rogán Antalban nem rendült meg a bizalom Lázár szerint, Orbán is bízik benne, a minisztertársai is. Hosszasan kvótázik is, milyen jó a kerítés, milyen rossz a Jobbik magatartása, ami szerinte zsarolás. “Nincs kétharmadunk, könnyű bennünket sarokba szorítani, ha hagyjuk” – mondta. A CETA aláírására készen áll Magyarország, parlamenti ratifikációhoz köti majd azt. Összességében több érvet talált a kormány mellette, mint ellene.

A kormánypárti lapok most megkapták, Lázár terel

Bekérdez az Alfahír, mennyi hazugság után szünteti meg a kormány az állami hirdetéseket a hazug lapoknál. 888, Ripost, Origo – sorolja a neveket. A kormány Lázár szerint bölcs döntést hozott, amikor piaci ügynökségekkel kötött szerződést a hirdetések kihelyezésére. Az ügynökségtől kell megkérdezni, miért ott helyez el hirdetést, ahol. Nem a kormány határozza meg, kik vannak a hirdetési csomagban. Lázár szerint ellenzéki lapokban is vannak hirdetések, még a Délmagyarországban is van, ami ekézi a kormányt.

III/II-es kitüntetése? Ez kínos...

Milyen gesztus volt Tasnádi László, a volt III/II-es kitüntetése? – provokál az Index. Hozzáteszi a kérdező, erősítik a Kádár-kultuszt az ilyen gesztusok. Lázár szerint ez “kínos és kellemetlen”. Ez nehéz kérdés szerinte, mert 1990-ben lett volna jogalap arra, hogy kitegyék az államapparátusból a volt rendszer kiszolgálóit. Most már gyenge jogi lábakon állna ez. Szerinte az állomány 80-90 százaléka tovább dolgozott a rendszerváltás után is. Más volt kommunista országokban vegyes a gyakorlat, volt ahol mindenkit kicsaptak, volt ahol teljes amnesztia volt.

Milyen demokrácia ez, kérem? MÉG FÜTYÜLNEK IS?!

Helyben vagyunk, a Magyar Fórum kérdez. Milyen demokrácia ez, hogy megzavarják az ünnepen az ünneplőket? Lázár válasza szerint sikeres a demokrácia. A szónoknak viselnie kell a kifütyülést. De a kérdező az állampolgárokra gondol, innen jön a vita, helyes-e fütyülni egy megemlékezésen. Szerinte nem lenne helye a rendőri fellépésnek, ez benne van egy demokráciában. A viselkedéskultúra kérdése az egész.

Durvul a Kormányinfó

“Essünk túl a Lánchíd Rádión!” – mondja Kovács, mire Lázár csitít: “Ne, ne, ne, ne!” Kemény a helyzet, parázs a vita.

Amúgy uncsik, megint letelepedési kötvényeznek. Lázár szerint a 2 százalékos kamata anno megérte, most már nem.

Letelepedési kötvény és korrupcióveszély? Ugyan, kérem!

Lázár szerint nem rejt korrupcióveszélyt a letelepedési kötvény, ráadásul ezt a gazdasági bizottság megtárgyalta. Folyamatosan terel arról, hogy offshore-cégek forgalmazzák a kötvényeket. Szerinte furcsa, hogy valaki egy bóvli állampapírért fizessen.

Újra előkerül, hogy fütyültek-e a Himnusz alatt. A HírTV szerint ők három kamerával voltak kinn, nem hallottak ilyet. Lázár és Kovács szerint végig fütyültek. Szerinte lehet, hogy a fütyülők nem is érzékelték, mi zajlik a színpadon. Ez azért fontos, mert ez alapján nehéz valakit azzal vádolni, hogy mit fütyült ki.

A Valton Security vizsgálata is előkerül. Lázár szerint technikai kérdés a beléptetés, a kérdező szerint alapvető jogokat korlátoznak ennek megtagadásával. Hozzáteszi a miniszter, mindenhol Európában van már beléptetés, ennyit romlott a helyzet. Hamar odajutunk, hogy vita van, méltó-e az 1956-os áldozatokhoz a füttykoncert.

Bencsik András interjúja is sorra kerül, ahol retek proletár demagógiáról beszél, na meg arról, hogy a helikopterezés középosztálybeli hobbi. Lázár szerint szórakoztatóak az újságírók.

Tudósokról, Rogánról

Tudósok mondanak le az MTA tiszteletbeli és egyéb címeiről. Lázár sajnálja, de tiszteletben tartja. Független az Akadémia, ezért nem kommentálják.

Rogán Antal nem megy el a Portik Tamással való szembesítésre, Lázár ezzel nem foglalkozik. Folyamatosan támadják Rogánt, ő ezeket szerinte folyamatosan visszaveri. Hozzátette, hamarosan Szijjártó Pétert, majd őt magát fogják úgyis támadni, ez a három név forog. Juhászpétereznek is egy öblöset. Rogán nem fog távozni a miniszter posztról.

Kovács Zoltán tajtékzott a füttyök miatt

A Magyar Nemzet újságírója nagy vitába keveredett a Kovács Zoltánnal (akit Lázár nyugtat, kemény szituáció), aki állítja, fütyültek a Himnusz alatt október 23-án. Az újságíró ezt tagadta, mindkét fél azt állította, a saját fülével hallott füttyöt/nemfüttyöt.

Kapcsolódó kérdés: miért magán őrző-védő cég engedte be az embereket a Kossuth térre. A rendőrség biztosít Kovács szerint, a szervezésben pedig közbeszerzések voltak, így választották ki a Valtont. Kovács szerint a lengyel elnök miatt kiemelt rendezvény volt, terrorveszély van, hungaristák lőnek le embereket, veszélyes a világ.

Lázárban is vannak kételyei az egyetemi oktatókórházak átalakításával kapcsolatban. A kérdés nincs lezárva, vannak viták. Csak a Debreceni Egyetem átalakításakor volt konszenzus. A kancellári rendszer persze nem bukott meg.

Leszeszkazánozták a hírlaposokat

Lesz-e központi szesznagyker? Lázár szerint felmerült a kérdés, miután dohányügyben elfogadta az EU a magyar elosztási módot.

A határontúli pálinkafőzők és a névhasználat jogai merülnek fel. Itt az az érdekes, hogy Lázár nagy pálinkafogyasztónak állítja be a Hírlap újságíróit.

Metrópótlás, te örök háború

A kormány magyar gyártású buszok vásárlására, bérlésére buzdít – reagál a fővárosi metrópótlótenderre. Szerinte a kereslet teremti majd meg a kínálatot, magyarul a kicsi gyártókapacitás nem lehet ok. Szítja a Magyar Hírlap a Tarlós-Lázár-vitát, lesz itt még válasz másnap. A kormány álláspontját védi, hogy súlyos milliárdokat ad a metrófelújításra.

Nagy sóhaj, nagy erőmű

Óriásit sóhajt Lázár, amikor Paks II.-ről kérdezik. Az Európai Bizottság döntését várjuk. Az egyik ügy a közbeszerzési, a másik az, hogy támogatja-e az állam a paksi erőművet, ami annak tiltott finanszírozása lenne. Mélyponton vannak a kapcsolatok az oroszokkal, és ha így el tudják élni a magyarok, hogy elfogadja az EB a magyar álláspontot, akkor az siker.

Még mindig kötvény

Mikor kerülhet a parlament elé a letelepedési kötvény ügye? – szól a kérdés. Lázár szerint először a gazdasági miniszter megvizsgálja, most, hogy felminősítették Magyarországot, ezért olcsóbban lehet finanszírozni, mit lehet tenni. Lázár szerint olyan csoportok jegyezhetnek állampapírt, amik korábban még nem tettek ilyet. Nincs összefüggésben a november 8-i zárószavazással szerinte. Az alkotmánymódosításról még mindig akkor akarnak szavazni. A kötvény és a módosítás nem függ össze – sulykolja Lázár.

Világunk a kötvények után, járulékcsökkentés előtt

Mi lesz a megmaradó letelepedési kötvényekkel, ha kivezették a formulát? – merül fel a kérdés. Lázár szerint csak szándékok vannak, a mostani helyzetben nem lesz szükség a letelepedési kötvényre. Az állam részéről az lenne a korrekt, hogy az állam tartsa magát ahhoz, amit akkor ígért, amikor kiadta a kötvényt. Megbízhatóságról és szavahihetőségről beszél, haha.

A Figyelő kérdez még, lesz-e járulékcsökkentés. Azt vizsgálta a gazdasági kabinet Lázár szerint, hogy mekkora a mozgástér, hogyan lehetne a munkavállalókat és munkaadókat támogatni.

Ez unalmas rész, ugorja át!

VÉGRE KÉRDEZ A BLOGSTAR!

Az LMP szerint kisstílű az egész alkotmánymódosítás, ezek után leülnek-e tárgyalni velük. Lázár a kormány álláspontját sorolja sokadszorra is, na meg hogy mindenkivel tárgyalnak. Pedig most “csata” van a kötelező kvótákról. És sorolja, sorolja, sorolja a kvótás lózungokat, “ugorgyunk”…

Lázár kiállt a Figyelő újságírója mellett!

Kihallgatta a rendőrség a Figyelő újságíróját, sőt ki akarják adatni vele a forrását, ami nem korrekt. Lázár János ismeri az újságírót, ő biztos nem adta át a neki címzett levelet. Ő szívesen veszi, ha őt keresik meg a hatóságok. Azt nem tartja helyesnek, ha újságírókat zaklatnak a forrásaikért.

Világ bürokratái, oszoljatok!

Fura kapcsolást hajt végre Lázár: szerinte kevesebb bürokratával kevesebb bürokrácia lenne. A túl sok bürokrata túl sok jogszabályt alkot, ez a baj. Hm.

Más: két észrevételt kapott Lázár arról, hogy közbeszerzési problémák vannak speciális gyógyszerek ügyében. Ebben Lázár intézkedett. Innovatív onkológiai szerek állami támogatásáról is kapott egy levelet a hazai onkológus szakmától. Ez érdemi vizsgálatot érdemel, mert a most egyedi méltányosság alapján adható szerek köre átkerülne az alanyi jogon járók közé, mert használhatók, életet meghosszabbítók, mindez dokumentálva van. “Ennek vannak költségvetési hatásai, de képesek vagyunk vállani ezt” – mondja.

Lesznek vizsgálatok Bőnyön, lesznek kirúgások a közszférában

Újra Bőny: miért nem egyből a TEK ment ki? Lázár szerint nem a helyzet minősítésével foglalkozik a kormány egy ember halála után. Még nem kezdték el kivizsgálni a házkutatás szabályosságát. Lesznek vizsgálatok szerinte.

Csepreghy Nándor azt nyilatkozta, 10-20 ezres elbocsátás jöhet a közszférába. Lázár először van zavarban, közölte, hogy beszélt Csepreghyvel, hogy mire gondolt a nyilatkozatával, valószínűleg eljárt a szája a helyettesének. Folytatja, szerinte 5 százalék alatti a munkanélküliség, mérlegelni kell, hogy 1 millió ember az államtól kapja a pénzét. Ezt mindenki sokallja a kormánytól a piacig. Németországban 8, nálunk 20 százalék az állam által foglalkoztatottak aránya. Persze elfogadható, hogy többezer rendőrt és katonát vesznek fel. Munkaerőhiány van, Budapesten pláne könnyű elhelyezkedni. Három-öt éves folyamat lesz ennek átgondolása. Lesz karrierprogram, támogatni fogják a kirúgottak munkaerőpiaci elhelyezkedését.

Lázár szerint neki nagyon jó ötletei voltak, amiket elvetettek. Szerinte vannak átváltozással túlélő szektorok, minisztériumokból háttérintézményekbe, onnan pl. állami cégekhez kerülnek. Az egészségügyben és az oktatásban nem lesz elbocsátás, de az államigazgatásban vannak vízfejek. 190 milliárdot költenek az “elektronizálásra”, ezért nem kell annyi közszolga. Ha e-számla, e-pénztárgép és EKÁER is van, kell-e annyi adóellenőr? – merült fel a kérdés.

A kormány nem akar hétvégi zárvatartást

A kormány egyelőre elzárkózik a változtatástól a szombat-vasárnapi zárvatartás KDNP-s tervével kapcsolatban. Karácsony estéjén nem lesz zárvatartás (vagyis december 24-én).

Lesz inflációkövető nyugdíjemelés – válaszolja arra, hogy magasabb az infláció, mint a költségvetésben szereplő emelés.

Bőnyről, rendőrségről

Egész értelmeseket kérdez az Origo: a bőnyi gyilkossággal kapcsolatban azt kérdezik, terveznek-e fellépni a paramilitáris csoportok ellen. Lázár szerint kiválóan végezte a rendőrség a munkáját (mégis meghalt egy rendőr).

New York-i zsidók

“A Fidesznek a keze elér-e a New York-i zsidó közösségekig?” – utal egy kormánypárti kérdés a 444 egyik kérdésére. Arra utal, hogy a lap szerint az ottani haszid közösségen keresztül akarja bedönteni a kormány a 168 órát. Lázár furán reagál, a saját sok munkája miatt sajnáltatja magát, és közli, nem követi a médiában dúló pártharcokat. “Közben az országnak és a kormányzati ügyeknek menni kéne”.

Havasi Szófia megkapta, az MSZP pláne

Előkerül az MSZP-s Havas Szófia is, aki szerint náci puccs volt ’56 (a kérdező az oroszokat valahogy nem vette elő). Lázár szerint az MSZP – ami elhatárolódott Havastól – még nem tudta eldönteni, hogy álljon 1956-hoz. Nem lehet hazafi és kollaboráns valaki egyszerre, az MSZP pedig 30 éve nem tagadja meg a Kádár-rendszert. “Én megértő vagyok általában mindenkivel” – folytatja, utalva arra, hogy Havas hozzátartozóját megölték a forradalom idején. De ez nem hatalmazza fel arra, hogy megbélyegezze a revolúciót.

Juhászról és október 23-ról

Juhász Péter beperelte a Miniszterelnökséget október 23. miatt, erre reagál Lázár. Arra kéri Juhászt, szedje-e össze magát.

A megemlékezésről azt mondja, jó ízlésű ember nem lehet boldog ettől. A politikai szereplőknek tudomásul kell venni a hallgatóság véleményét. “Ez teljesen természetes dolog”, bár szerinte nemzeti ünnepen megilleti a hazájukért életüket áldozókat a méltósággal emlékezés.

Szerinte döbbenetes, hogy a Himnusz alatt is fütyültek egyesek, bár ezt azóta többször megcáfolták. A lengyel elnök beszédének kifütyülése se jó szerinte. “Tiltakozni lehet, de egy tiltakozásnak érdemes azt is mérlegelnie, mit árt az ügynek”. A nemzet ügyéhez volt méltatlan a füttykoncert – hőbörög Lázár.

Lesz-e alaptörvény-módosítás?

Mi lesz, ha november 8-án nem sikerül módosítani az Alaptörvényt? – szól a nap első kérdése a Magyar Időktől.

Lázár először az iskolákról beszél, vagyis azok átvételéről. A Klik átveszi majd a vegyes fenntartású intézményeket.

És akkor alaptörvény: Lázár megint a politikai támogatottságról beszél az érvénytelen népszavazás után, majd kiszólogat az elutasító Jobbiknak. Lázár szerint konszenzuson alapul a módosítás, ez “fontos szuverenitási és függetlenségi kérdés”. Szerinte nem pártpolitikai vitákat akartak folytatni; mondta ezt egy átpolitizált kampány után. A Jobbik szerinte a magyar embereket zsarolja.

És ha a Jobbik nem járul hozzá? Akkor nem lesz módosítás.

Sok lapon rosszul jelent meg a kérdés, FORMÁLIS DÖNTÉS nincs a letelepedési kötvényről.

Kenéstechnika

Sok lóvét kaphat majd mind a megyei jogú város. Több egymilliárd forint feletti értékű beruházást is jóváhagytak.

Ennyit a 103 napirendi pontról – mondja Lázár, aki szerint vannak perverz címek, amiket nem olvas fel, pl. a víziközlekedés új kenéstechnikáról.

Olvasói sztorik