Közélet

Bőnyi gyilkosság: a Jobbik megfizeti a szélsőjobbos dörgölőzés árát

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 10. 27. 19:25

Korábban a témában:

A múltat eltörölni nem lehet, nincs ez másképp a tavaly néppárti fordulatot vett Jobbik esetében sem. Bár Vona Gábor pártelnök a párttisztújításán igyekezett megtisztítani a szervezetet a szélsőségesebb nézeteket valló vezetőktől és teljesen világossá tette, hogy a szélsőjobbos eszméket valló szimpatizánsok rossz helyen kopogtatnak, úgy tűnik, a pártnak most meg kell fizetnie a korábban jó szolgálatot tett szélsőjobbos dörgölőzés árát.

A bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatban több, a Fidesz által megszállt sajtóorgánum is összefüggésbe hozta a Jobbikot a Magyar Nemzeti Arcvonallal: először a TV2 Tények című műsora, majd később a Jobbik október 23-ai megemlékezéséről szóló, “túl gyorsan publikált”, majd kínossá vált tudósítása miatt kellemetlen helyzetbe került Origo kötötte össze a pártot a hungarista szervezettel. A kórus újabb szólamaként Kósa Lajos kormányszóvivő csütörtök reggel arról beszélt a Kossuth Rádióban: ki kell vizsgálni, hogy a bőnyi rendőrgyilkos szervezete kötődik-e párthoz, tudomásuk szerint a Jobbik több képviselője is kapcsolatot tart olyan szervezetekkel, mint a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA).

Bőnyi lövöldözés

“Mi leszünk a gyilkosok”

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján leginkább a Terrorelhárító Központ és a Belügyminisztérium felelősségét firtatta a tragédiával összefüggésben, a pártot a MNA-val összekötő felvetésekre (az újságírói kérdéseket egyébként kivágták a sajtótájékoztató felvételéből) igyekezett bagatell válaszokat adni. Szavai szerint

a Magyar Nemzeti Arcvonalnak az égegyadta világon nem volt köze soha sem a Jobbikhoz, sem a Jobbik tagjaihoz. Leírhatnak a Habony Árpád érdekeltségi körébe tartozó kormányzati, közpénzekből működő portálok bármit, mindennap hazudnak. Mondom: mi leszünk a gyilkosok. Majd a bíróság előtt megvédik az álláspontjukat.

Ha pártnak nincs is köze az MNA-hoz és jelenleg egyik tagjuk sem kötődik a hungarista szervezethez, az tagadhatatlan, hogy például a Betyársereg-alapító Tyirityán Zsoltot, aki Vona Gábort egy Index-interjúban a barátjának nevezte, a hungarista szervezet honlapján megjelent cikkben MNA-tagként említik.

A Jobbikhoz korábban számos szállal kötődő Betyársereg pedig előszeretettel vett részt megemlékezéseken a hungarista szervezettel, “érdeklődési körük”, szubkultúrájuk összeköti őket. A Betyársereg és a Jobbik 2009-ben kötött együttműködési megállapodást, kapcsolatukat egy ütés pecsételte meg látszólag: 2011-ben Tyirityán Zsolt akkora erővel ütötte meg Novák Előd arcát, hogy lerepült a szemüvege és belülről felrepedt a szája. Novák azt nehezményezte, hogy a Betyárseregben erénnyé próbálták tenni a börtönviseltséget, egyes hírek szerint pedig Tyirityánt börtöntölteléknek nevezte. A verekedést követően a Jobbik felszólította tagjait, hogy hagyják ott a Betyársereget. Hogy a szakítás nem volt végleges és komoly, az világos.

A Betyársereg közvetlenül sohasem jutott pénzhez a Jobbiktól, ám a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet 2011 és 2015 között  több mint 38 millió forinthoz jutott a Jobbik akkori pártalapítványától, a Gyarapodó Magyarországért Alapítványtól – ezt tavaly az Átlátszó nem kis nehézségek után tudta meg, miután megkapták a titkolózó szervezet polgárjogi szerződéseit. A Hatvannégy Vármegye alapítója az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László, aki a Betyársereg létrehozásánál is bábáskodott. A vármegyések honlapján a Betyársereg a partnerek között szerepel, ezen a videón pedig az látható, ahogyan Tyirityán és Torockai tavaly együtt koszorúzzák meg Rózsa Sándor sírját.

Az Átlátszó 2014-ben a Betyárseregről írt feltáró cikket. Eszertint a szervezet egy vecsési hagyományőrző egyesület fügefalevele mögött szervezkedik. A Városi Nemzeti Szövetség Egyesület aktivistája, Szabó Attila pedig a Jobbik színeiben volt önkormányzati képviselő Vecsésen, ahol a Betyársereg 2014 januárjában „seregszemlét” is rendezett egy önkormányzati tulajdonú ingatlanon. Szabót mint a vecsési Jobbik és a Magyar Gárda vezéralakját jellemezték.

A Jobbikot nem véletlenül emlegetik a MNA-hoz hasonló szervezetekkel összefüggésben,

szárnyaik alatt sokáig ott volt a feloszlatott rasszista-militáris Magyar Gárda is. Köztudomású, hogy a mára mérsékeltebbnek tűnő, cukiságkampánnyal dübörgő pártot a szélsőséges eszméket valló szervezetekkel való kokettálás és a szélsőjobbnak szóló – mára nyilván vállalhatatlan – kiszólások, kikacsintások duzzasztották akkorára, hogy saját parlamenti frakciót tudtak alapítani.

És nem is volt olyan régen, amikor

  • Gyöngyösi Márton a zsidók listázását javasolta a parlamentben
  • Baráth Zsolt a tiszaeszlári vérvád emlegetésével csempészett antiszemita nézeteket az Országházba
  • Vona Gábor méreteset cigányozott Miskolcon és azt mondta: ha a rossz emberek között sok a cigány, akkor arról a Jobbik nem tehet.

“Kósa Lajos ostobaságokat beszél”

Kérdéseinkre a Jobbik gyakorlatilag elismételte a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Kósa Lajos ostobaságokat beszél, nem tagja, szimpatizánsa vagy támogatója sem a Magyar Nemzeti Arcvonal sem az MNA 1989 nevű szervezeteknek a Jobbik egyetlen politikusa sem. A Jobbik sem hivatalos, sem nem hivatalos kapcsolatban nem áll ezekkel a szervezetekkel. Sőt, Győrkös és az MNA elmúlt évekbeli nyilatkozatai kimondottan ellenségesek a Jobbikkal szemben

-írták. Firtattuk a pártalapítvány (a tavalyi fordulat után a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány helyett a Jobbik Magyarországért Alapítvány tölti be ezt a funkciót) ügyeit is, kérdésünkre, miszerint az alapítvány juttatott-e az utóbbi években támogatást katonai jellegű tevékenységet is végző, illetve a szélsőjobbhoz sorolt szervezeteknek, illetve olyan személyeknek, akik ilyen szervezetekhez köthetőek, azt a választ adták, hogy

Nem támogatunk ilyen szervezeteket, személyeket.

A kormányközeli média oldaláról az eddigiekhez hasonló akciókra számítanak:
Számítunk arra, hogy ezek az oldalak, televíziók és újságok továbbra is gyártanak izzadságszagú lejárató írásokat.

Ebben igazuk lehet. A Fidesz pontosan tudja, hogy akárhogyan is próbálja lerázni magáról a vállalhatatlan múltat a középre igyekvő Jobbik, törekvésüket könnyű megakasztani a nem is olyan régi, kínos ügyekkel. Vona Gábor nagy árat fizet a múltért, nem véletlenül emlegették az egész országot letaglózó bőnyi rendőrgyilkossággal egy mondatban a pártot. Nagy eséllyel tehát a Fidesz-közeli média nem fog leszállni a témáról, nehogy bárki is elfelejtse, honnan és hogyan is indult a Jobbik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.