Közélet

Tele a világ szexista, zaklató képviselőkkel

A probléma "valós, és széles körben elterjedt".

A női parlamenti képviselők a világ minden táján zaklatásnak, szexista megjegyzéseknek és erőszakoskodásnak vannak kitéve férfi kollégáik részéről. Az Interparlamentáris Unió (IPU) most először készített felmérést a problémáról, és arra jutott, hogy az “valós, és széles körben elterjedt”.

Vizsgálatából kiderült, a nemi megkülönböztetésen alapuló támadások, zaklatások jelentős számú női törvényhozót érintenek, a jelenség – más-más mértékben, de – minden országban létezik.

A genfi székhelyű IPU öt különböző régió 39 országában gyűjtött adatokat összesen 55, vegyes korosztályú női parlamenti képviselőtől. A megkérdezettek jelentős többsége, nyolcvan százaléka arról számolt be, hogy került már kellemetlen helyzetbe férfi kollégái ellenséges fellépése miatt.

A vizsgálatba bevont női törvényhozók 44 százalékát fenyegették már meg mandátumuk idején, hogy megölik, megerőszakolják, megverik vagy elrabolják. A válaszadók szerint a támadások a legtöbb esetben férfi képviselőtársaiktól érkeztek, sokszor a saját pártjukon belül.

Ha egy képviselőnő 40 év alatti, vagy ha ellenzéki pártot képvisel, vagy ha valamilyen kisebbségi csoportba tartozik, az még nagyobb kockázatot jelent.

A képviselőnőket nemcsak a parlamenti irodákban és a politikai találkozókon érik inzultusok, hanem egyre jellemzőbben a közösségi médiában is. Többükkel előfordult, hogy a fényképüket rámontírozták egy meztelen nő képére, vagy obszcén rajzok, lejárató megjegyzések jelentek meg a fényképeik mellett, illetve olyan hamis információk kezdtek el keringeni róluk a közösségi médiában, amelyek azt sugallták, hogy házassági vagy egyéb magánéleti problémáik vannak.

A világ 171 nemzeti parlamentjét összefogó Interparlamentáris Unió felszólította mind a férfi, mind a női törvényhozókat, hogy emeljék fel a szavukat a képviselőnőket nemi alapon érő hátrányos megkülönböztetés és zaklatás ellen, illetve javasolta, hogy az egyes országokban alakítsanak ki megfelelő eljárást a panaszok kezelésére.

A magyar parlament sem mentes

Korábban a Párbeszéd létre is hozta a Vak Komondor díjat. Az „elismerést” minden évben azoknak a szexista képviselőknek ítélik, akik bármilyen módon bántalmaztak a Házon belül vagy azon kívül nőket. A díjra először tizenkét jelölés érkezett, egytől egyig a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői kerültek listára.

Akkor a bronzérem a 580 voksot begyűjtő Varga Istváné (szüljenek a nők négy-öt gyereket, aztán jöhet számukra a demokrácia), az ezüst 811 klikkeléssel Orbán Viktoré (mondván, ő válogatta össze hímsovén frakcióját), az arany pedig 1029 kattal a kortárs népművészetet a vak komondorral megajándékozó Balogh Józsefé.

Néhány éve minősíthetetlen stílusban válaszolt például Szél Bernadett LMP-s képviselő egyik kérdésére Illés Zoltán, akkori környezetvédelmi államtitkár, de arra is volt már példa, hogy olyan lapot terjesztettek a T. Házban, amelynél Kövér Lászlótól kellett tudakolni, mi köze a meztelen nőknek a képviselői munkához?

Az LMP szerint „a magazin távolról sem a parlamenti munkához szükséges információkat tartalmaz, hanem szexista toposzokat sulykol, luxusautókkal, méregdrága órákkal, mindezt tetézve a nők puszta dekorációként való használatával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik