Közélet

Bencsik szerint „retek, proletár demagógia” Rogán helikopterezéséről írni

A kereskedelmi tévék pedig a legértéktelenebb népréteget szolgálják ki a Demokrata főszerkesztője szerint.

Bencsik András – aki a szocializmusban a Népszabadság Pártélet rovatának munkatársa volt, ekként lelkes írásokban fényezte a Szovjetunióhoz fűződő barátságot – most a Demokrata című jobboldali hetilap főszerkesztőjeként azt mondta a Médiapiacnak, hogy a Népszabadság munkatársai azt kapták, amit ővele tettek, amikor 1997-ben, szerinte politikai nyomásra „beszántották” a lapját. Azt mondta, erről a Népszabadságból értesült, vagyis ők már előző nap tudták, hogy vége a Demokratának, de nem emelték fel a telefont, hogy szóljanak.

A Demokrata azóta újra megjelenik, de Bencsik szerint a politikai sajtó veszteséges, a termékeit az tartja a felszínen, hogy a politikai értéke miatt „ilyen vagy olyan tőke beáll egy-egy médium mögé”.

A kollégáknak azt tanácsolom, csinálják azt, amit mi: álljanak össze, hagyják a siránkozást, ne tüntessenek, hanem indítsanak egy új heti- vagy havilapot

– mondta Bencsik. De kitért arra is, hogy a Népszabadság Rogán Antal helikopterezéséről írt.

Van egy gazdag ember Kelet-Magyarországon, akinek borzasztó fontos, hogy a gyermeke esküvőjén jelen legyen minél több celeb, sőt egy miniszter is, ezért az utóbbiért helikoptert küld. Most mi az isten ebben akkora sztori?! Miért kell ezt a retek, proletár demagógiát nyomni a Népszabadságban?

Szerinte a miniszter azért tagadta le a helikopterezést, mert „már elege van abból, hogy a baloldali médiumok éhes sáskái semmi mással nem foglalkoznak, mint azzal, milyen cipője, karórája, pulóvere van”.

Az interjúban kitérnek a nyolcvanmilliárd forintos költségvetésű állami médiára is, amelynek nézettsége a nyomába sem ér az ennek töredékéből működő kereskedelmi televíziókénak. Erre Bencsik azt mondta:

A kereskedelmi tévék az alsó, a legértéktelenebb népréteget szolgálják ki, és egyúttal annak legkártékonyabb szokásait erősítik fel. A köztelevíziót a legértékesebb réteg, a véleményformálók nézik.

Habony Árpád Bencsik szerint „a nemzet lelkiségét gyógyította meg” azzal, hogy kezdeményezte, hogy 2000-ben a koronát áthelyezzék a Parlamentbe. „Ugyanakkor megnyilvánulásaiban valóban ficsúr, amit az ellenoldal ki is használ” – jelentette ki. De nem rá gondolt, amikor arról írt, hogy a Fidesz iránti szoros érzelmi kapcsolat eltűnt, és jöttek helyette „újhullámos ficsúrok lehetetlenül szűk nadrágokban és zakókban”.

Hatvanöt éves vagyok, én egyenes szárú farmert hordok. Miközben a mai harmincasok, negyvenesek teljesen másképp néznek ki. Fél éve tárgyaltam egy vállalkozóval, aki elképesztően szűk nadrágban volt, marha hosszú orrú barna cipőben, és nem volt rajta zokni. A nadrág bokáig ért, a zakó meg mintha három számmal kisebb lett volna. De az illető magabiztos, rámenős volt, pont, mint ez a generáció

– mondta Bencsik.

Huszonöt év késéssel a jobboldal felismerte, hogy az alsó néprétegeknek is van szavazati joguk, hozzájuk is el kell jutni, vagyis a jobboldalnak is kell bulvármédia. Ám az derült ki, hogy a bulvárban – ahol az értéktelenség a legfőbb vezérlő eszme – a jobboldal nem elég tehetséges, nem elég gátlástalan, nem elég rafinált. Ezért nem annyira sikeresek ma még a jobboldali bulvármédiumok

– vélekedett a Demokrata főszerkesztője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik