Közélet

A minimálbér két és félszeresét is megkereshetik a HÖK-ösök

Mert szerintük alkalmazkodniuk kell a piaci versenyhez.

Havi 180 ezer forintos juttatást is kaphatnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának tisztviselői – írja az atv.hu. Ez a hallgatói normatíva másfélszerese, de az eredeti tervek szerint még ennél is több juttatást, a normatíva 200 százalékát szavazta volna meg az elnökség felső korlátnak.

A testület elnöke, Sujtó Attila részben azzal indokolta ezt, hogy „a hallgatói önkormányzatnak is alkalmazkodnia kell a piaci versenyhez”. Ugyanakkor a HÖK-ök azért jöttek létre, hogy a felsőoktatásban tanulóknak legyen saját maguk által ellátott érdekképviseletük. Sujtó azt mondta,

„csupán egy lehetőséget nyitottak meg”, ami nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenki a maximális összeget kapja.

Vannak olyan HÖK-ösök is, akik ellenezték, hogy 78 ezer forintos minimálbér mellett a hallgatók ilyen fizetéseket ítélnek meg maguknak. Az atv.hu arra is emlékeztet, hogy a legjobb tudományos és tanulmányi eredményt elérő hallgatók havonta 34 ezer forint köztársasági ösztöndíjban részesülhetnek.

Mivel a hallgatói önkormányzatok tisztviselői elvileg nem kapnak fizetést a munkájukért, a pénzt „közéleti ösztöndíjként” utalják nekik az intézményi ösztöndíjkeretből. Mivel a keret összege nem változik, amennyivel többet kapnak a HÖK-ösök, annyival kevesebb marad a többi hallgatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik