Közélet

Francia állampolgárok veszhettek oda a máltai repülőbalesetben – Videó

Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren hétfő reggel, legalább öt ember meghalt. Uniós határvédelmi tisztviselők lehettek a gép utasai.  

A repülő valószínűleg Líbiába indult, de nem sokkal felszállás után a futópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult.

A Times of Malta című újság honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a reptér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai. A szigetország nemzetközi repülőterét egyelőre lezárták.

Egy szemtanúra hivatkozva a Times of Malta azt írta: a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott.

Alig maradt valami a repülőből, csak némi törmelék

– idézi a Times of Malta az egyik szemtanút, aki azt állította, hogy a repülő “talán 10 méterre” tőle csapódott a földbe.

UPDATE: Egyetlen uniós tisztségviselő sem érintett

Nevük mellőzését kérő forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a balesetet valószínűleg senki nem élte túl. Szintén névtelenséget kérő források azt mondták a lapnak, hogy a repülő dupla légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú volt, melyet az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) bérelt Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt maximum 19 ember utazhat.

A Frontex szóvivője, Krzysztof Borowski Varsóban úgy reagált a hírre, hogy a repülőgépet nem a Frontex vezényelte Máltára, majd a Frontex nem sokkal később azt is tudatta, hogy az ügynökség egyetlen munkatársa sem érintett a balesetben. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője az egyik közösségi oldalon szintén azt írta: a balesetben egyetlen uniós szakember sem érintett. Közben a máltai repülőtéren katonai források arról számoltak be, hogy a gép utasai egytől egyig francia állampolgárok voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik