Közélet
EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor

Orbán: sikerült megakadályozni a kötelező kvóta elfogadását

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 21. 14:14

De a kérdést nem tudta levetetni a napirendről.

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés – ezt mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozása után.

A miniszterelnök közölte, általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert úgy véli, erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Mint mondta: ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki.

Orbán a sajtótájékoztatón az Európai Bizottságot igyekezett ostorozni, azt mondta, a testület becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával.  Kijelentette: az Európai Unióban szabad és független államok társulnak, ennek „alfája és omegája”, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak.

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor sajtótájékoztatója
MTI

Közölte, Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít, ezzel nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem „mindenkit, aki mögöttünk van”. Elutasította azt az érvelést, hogy hazánk nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását.

Orbán kitért arra is, hogy Ukrajna a vízummentesség minden feltételének eleget tesz, az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy „ne fektesse tovább” ezt az ügyet. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.