Közélet

Orbán: sikerült megakadályozni a kötelező kvóta elfogadását

De a kérdést nem tudta levetetni a napirendről.

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés – ezt mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozása után.

A miniszterelnök közölte, általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert úgy véli, erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Mint mondta: ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki.

Orbán a sajtótájékoztatón az Európai Bizottságot igyekezett ostorozni, azt mondta, a testület becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával.  Kijelentette: az Európai Unióban szabad és független államok társulnak, ennek „alfája és omegája”, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak.

MTI
MTI

Közölte, Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít, ezzel nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem „mindenkit, aki mögöttünk van”. Elutasította azt az érvelést, hogy hazánk nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását.

Orbán kitért arra is, hogy Ukrajna a vízummentesség minden feltételének eleget tesz, az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy „ne fektesse tovább” ezt az ügyet. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik