Közélet

Brüsszeli pénzeket eltüntető Bermuda-háromszögről beszélt Hadházy Ákos

Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos (Array)
Az LMP társelnöke szerint a kormánypárti képviselők kézzel vezérlik körzeteikben az uniós finanszírozású közbeszerzéseket.

A brüsszeli forrásokat eltüntető Bermuda-háromszög alakult a parlament fideszes padsoraiban, amelyet a korrupcióval vádolt Mengyi Roland mellett a közvetlenül mögötte ülő Simonka György és Varga Gábor alkot – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus szerint újabb ügyek bizonyítják, hogy a kormánypárti képviselők körzeteikben gyakorlatilag kézzel vezérlik az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzéseket.

Példaként említette, hogy a Simonka György körzetébe tartozó Pusztaottlakán, valamint az onnan több száz kilométerre lévő, Varga Gábor körzetéhez tartozó Cecén és Lajoskomáromban ugyanazt a három, tapasztalattal nem rendelkező budapesti céget bízták meg alapvető orvosi szűrési feladatokkal 16 millió forint értékben. Mivel az országban több tízezer ilyen cég működik, valószínűtlen, hogy ne lenne összefüggés a beszerzések között – jelentette ki Hadházy.

Az LMP társelnöke szerint Simonka György esetében egyértelmű törvénytelenségeket is találtak, a kormánypárti képviselő ugyanis cégek, alapítványok és szövetkezetek olyan hálózatát hozta létre, melyek célja sok esetben uniós pénzek ellopása volt. Azt mondta, a Simonkához és családjához köthető cégek legalább tíz alkalommal olyan cégeket bíztak meg, amelyek szintén a kormánypárti képviselőhöz kötődnek, de megbízásuk a közbeszerzési törvényt sérti. Példaként hozott két olyan közbeszerzést, amelyben a Simonkához köthető cégek áruházi dinnye- és paprikakóstoltatást rendeltek meg és végeztek 20-20 millió forint értékben.

Hadházy közölte: az említett esetekben feljelentést tettek, és remélik, hogy az ügyészség eljárást is indít. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik