Közélet

Orbán egyik kedvence megbuktatta Rogánt

Előtte számoltak. Kiderült, Gyurcsány mögött van a népszerűségi listán.

A legfrissebb Demokrata készített kutatást a politikusok népszerűségéről. A Békemenetekről is ismert Bencsik András főszerkesztette hetilap ismét megkérdezte, ki a legrokonszenvesebb, illetve legellenszenvesebb politikus.

Orbán Viktor kormányfő mindkét kategóriában kimagaslik a mezőnyből. Népszerűsége (35/-3) és elutasítottsága (33/-4) is csökkent. Mögötte második Áder János köztársasági elnök. Népszerűbb lett (14/+1), miközben elutasítottsága a lehető legminimálisabbra (1/-1) csökkent. A dobogón Tarlós István a harmadik.

Vona Gábor – a Fidesz politikusait beelőzve – a negyedik. A Jobbik elnökét ellenszenvesnek érzők száma a múlt hónap után jelentősen (9/-5) mérséklődött, bár közben népszerűsége is csökkent (10/-2). Őt Lázár János, Varga Mihály, Kósa Lajos és Szijjártó Péter követi.

A legdöbbenetesebb, hogy Gyurcsány Ferenc megelőzi Rogán Antalt. A Demokratikus Koalíció elnökét és a propagandaminisztert ugyanannyian kedvelik (2), de Rogán Antal a lista egyetlen politikusa, akinek nőtt az elutasítottsága (11/+3).

Már meg is buktatták

Mindez az érdemjegyekben is visszatükröződött, ő volt az egyetlen politikus, akinek a felmérésben résztvevők nemcsak nem adtak jelest, de a munkáját jóra (4), közepesre (4), elégségesre (11) értékelők kevesebben voltak, mint ahányan megbuktatták (22).

Ez a felmérés talán annál is kínosabb, mint ahogy Lázár János “megvédte” Rogán Antalt, amikor az LMP-s Sallai R. Benedek a plenáris ülésen azt firtatta, mikor kell távoznia egy miniszternek, ha a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a helikopterügye után sem. 

Lázár János válaszul Rogán helyzetét az Országos Roma Önkormányzat botrányai miatt támadott Farkas Flóriánéhoz és Mengyi Roland ügyéhez hasonlította, de jelezte, a távozásról szóló döntés a kormányfő kompetenciája, ő úgy tudja, a kormányfő bízik Rogánban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a politikusok is hibázhatnak, és a politikusok is olyan állapotban vannak, mint az ország, de a Fideszhez tartozás egyik alapelve, hogy személyes ügyekben mindenkinek helyt kell tudnia állnia saját magáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik