Közélet

Nyolcadára csökkentették a Kétfarkú Kutya Pártra kirótt bírságot

A népszavazási mobilalkalmazás miatt kell fizetniük.

Megváltoztatta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, amelyet azért róttak ki, mert szerintük a Magyar Kétfarkú Kutya Párt népszavazásra készített mobilalkalmazása sértette a választás tisztaságát. Az applikáció azt tette lehetővé, hogy a felhasználók fényképet készítsenek érvénytelen szavazatukról és másokkal megosszák.

A választási bizottság két alkalommal tárgyalta az ügyet, másodjára azután, hogy az első határozat ellenére is használták az alkalmazást a népszavazás napján. Emiatt a bizottság jobbikos delegáltjának kezdeményezésére, a kormánypárti delegáltak támogatásával 832 500 forint bírságot is kiszabtak a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra.

Mivel a párt fellebbezett, a Kúria október 10-én döntött az első határozat felülvizsgálatáról, kimondva, hogy az alkalmazás nem sértette a szavazás titkosságát, és nem alkalmas a választási szervek munkájával kapcsolatos közbizalom megingatására. Ugyanakkor azt állapították meg, hogy az applikáció a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik, a szavazólap ugyanis arra való, hogy a szavazásra feltett kérdésben véleményt nyilvánítsanak, ezzel ellentétes, ha lefényképezik és közzéteszik.

A választási bizottság második, pénzbírságról szóló határozatának felülvizsgálatáról kedden döntöttek, hasonló érveléssel. Megállapították azt is, hogy a választási bizottság tévesen hivatkozott ismétlődő jogsértésre, mert az első határozat még nem volt jogerős a döntés idején. Ezek alapján százezer forintra mérsékelték a kiszabott bírságot, az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik