Élő Közélet

Merészet és meglepőt gurított Lázár János

Lázár János külföldre utazik, szóval csütörtökön hiába ülne le az ember egy tál pattogatott kukoricával (aka popcorn) a tévé elé, hogy Kormányinfót nézzen. Mert nem lesz. Helyette volt most. Nem vicc, ezt írta a Kormányszóvivői Iroda:

A csütörtökönként esedékes Kormányinfóra – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter külföldi útja miatt – MA 15 óra 30 perckor kerül sor a Parlament Főemelet 11-es termében.

Követtük is percről percre, ahogy a Miniszterelnökség minisztere beszél a várható brüsszeli és frankfurti tárgyalásairól, a kvótaügyben vívott elkeseredett kormányzati ütközetről, szocikról, Vona Gáborról, gimis felvételiről, szuperkórházról és kitüntetésekről.

János Kórházzal mi lesz, kivel tárgyal Brüsszelben?

Mi lesz a János Kórházzal? A kútvölgyi tömbben gyakorlatilag kórházat építenek Észak- és Közép-Budának, de magát a Jánost nem említette.

Az EU-s kifizetések ügye újra előkerül, törekedni kell az együttműködésre Lázár szerint. Holnap a kohéziós alapok felhasználását felügyelő új luxemburgi igazgatóhoz megy, aki szigorúan betartatja a szabályokat. Szerinte meg kell érteni, hogy védik az európai adófizetők pénzét. Sikerült a bírságokat lealkudni Lázár szerint, még a Bajnai- és Gyurcsány-kormányok ügyeiben is, Lázár viccesen hozzátette, kiszámlázza majd a sikerdíját.

Ez volt az utolsó kérdés, köszönjük megtisztelő figyelmüket a gyártásvezető és a hangmérnök nevében is, kellemes estét!

A nap kérdése

A legendás Krónika magazintól azt kérdik, Németország tudja-e érvényesíteni azt, hogy az alkotmány felülírhatja-e az EU-s jogot. A német alkotmánybíróság hasonlóan döntött a CETA-val kapcsolatban, hogy külön nyilatkozat kell, amiben rendezik a fontos kérdéseket.

Zseniális kérdés: az Európai Bíróság a törvények alapján hoz-e ítéletet :D

Lázár beszél a Népszava főszerkesztőjével.

A parlamenti bizottságokból való hiányzásokról kérdeznek. Simonka György ugyanis nagyon keveset jár be bizottsági ülésekre. Lázár csak magáról és a miniszterek kabinetbeli jelenlétéről tud beszélni. Nem illő szerinte minősítenie egy kormánytagnak.

Szerinte nem üres intézményrendszer a népszavazás, mert túl magas a küszöb. Az ő városában is elment több mint 50 százalék.

“Hátha visszajönnek, én visszavárom őket” – reagált arra, hogy a Népszava szerint nincs értelme eljárni Kormányinfóra. Az újságírók sajtószabadságot kérnek, de nem hajlandók a kormány munkájáról beszámolni. Lázár meg fogja keresni a lap főszerkesztőjét az ügyben.

Bicskétől a helikopterig

A Magyar Nemzet kérdez még Bicskéről: nem akarnak változtatni az állami kitüntetések rendszerén, szóval nem lehetne visszavonni.

A szuperkórházról azt kérdik, hogy Tarlós Istvánnal egyeztetnek-e. Lázár szerint a kormány dolga, hogy melyik telekre építik a kórházát. Szerinte ezt a szakembereknek kell eldönteni, nem a politikusoknak.

A helikopterbeszerzési tervek gyerekcipőben járnak. 150-200 milliárd forint lenne egy ilyen beszerzés, a kérdés, van-e erre keret. Abban nincs vita, hogyha fejlesztenek, akkor szállító és harci helikopterek kellenek.

Lázár a bicskei igazgató kitüntetéséről

Az ATV kérdezi, hogy hibának tartja-e Lázár a bicskei gyermekotthon vezetőjének kitüntetését. Lázár szerint volt büntetőeljárás az igazgató ellen, ennek ellenére felterjesztették kitüntetésre. Ő maga naivan elvállalta a kitüntetések átadását az elutazó Balog Zoltán helyett. Ő érezte magá megtisztelve, hogy kitüntetést adott sok esetben. Van, aki nagyon jó szakembernek tartotta az igazgatót – teszi hozzá, de súlyos vádakat kell most tisztázni. Az ilyen intézményekre egyébként sokkal jobban kell figyelni. Ha igazolódnak amúgy a vádak, az nagyon komoly probléma az intézmény(rendszer)nek, ehhez képest a kitüntetés kisebb probléma.

Terror? Igen, terror!

Adják Lázár alá a lovat, mi lesz a betelepítési kvóta miatt, jön a terror? Igen, Németországban mindenki berezelt, az összes puskát megvásárolták – riogat Lázár. Az atomerőművek pedig fokozott védelmet igényelnek. Európa már nem biztonságos, Lázár német ismerősei mondják, hogy nem mernek vonaton utazni.

Hadházyt beárulta a bácsi

A Magyar Fórum is kérdez, Hadházy Ákos forradalmazásáról kérdez: Lázár szerint ez fizikai fenyegetés, a kérdező nagyon bemószerolná. Hadházy szerinte Fidesz-tag volt, aki megsértődött valamiért rájuk (segítünk: a trafikmutyi miatt). Lázár nem ijedt meg Hadházytól, az biztos.

Paks II? Igen, Paks II!

Tárgyal-e Paks II-ről Brüsszelben – támad a kormánypárti Magyar Hírlap, Lázár sokadszorra terel, azt mondja, Paks II lesz a téma a Paks II-ről szóló tárgyaláson. Frankfurtban német gazdasági szereplőkkel tárgyal.

A járulékcsökkentésről még csak homályos terveket mond, ezeket a gazdasági miniszter vizsgálja majd, ahogy az szja csökkentését is (itt visszafogott nyilatkozatot tett az NGM).

Ez a betyár MSZP nem emlékezik meg!

A Magyar Hírlap is kérdezhet, pedig már mindenki menne haza. Molnár Gyula és Orbán találkozójáról kérdez, de Lázár terel. Más MSZP: nem írták alá a közös nyilatkozatot a szocik a közös ünneplésről 1956 miatt. Az meg Lázár szerint az MSZP bűne, hogy az 50. évfordulón rendőrök vadásztak emberekre. Hogy most ki hogy emlékezik, és meglesz-e annak a méltósága, azt mindenkinek magának kell mérlegelnie.

Ócsa és letelepedési kötvény

A projekt elérte célját és befejeződött – mondta az ócsai lakóparkot érintő kérdésre, hozzátéve, hogy nem lesz bővítés.

A letelepedési kötvényre azt mondja, a felminősítések miatt, ezért Varga Mihály jelentést készít a kormánynak az ország finanszírozásáról. A kötvényt felül fogják vizsgálni.

Rizsázás az ügynökökről

A hármas főcsoportfőnökség korábbi állományából sokan dolgoznak az elhárításnál, hírszerzésnél, rendőrségnél is – válaszol Lázár. A rendszerváltás idején őket nem zárták ki, emlékeztet Lázár. Jöhet-e ügynöktörvény, lusztrációs törvény? Lázár támogatta ezt, amikor Schiffer András harcolt érte. A megfigyeltek hozzájárulása nélkül nem kéne mindent nyilvánosságra hozni szerinte. Hódmezővásárhelyen már közöltek egy nagy listát, és ott óriási viták voltak, nyilvános viták is. “Sokkal jobb lett utána a város hangulata”, két hét után túl voltak az egészen. Sok belső beszélgetés is zajlott a Fideszben erről – mondja Lázár, aki eléggé terel, hogy 2010 óta miért nem tett semmit a kormány eddig ebben a kérdésben. Szerinte komoly történészi munka folyik, a Fideszben pedig érintettség okán senki sem akart hárítani. “Olyan politikai közösség vagyunk, mai méltányosságra törekszik” – tette hozzá.

A hősökre tessék emlékezni

Hogyan akadályozzák meg, hogy kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok összekeveredjenek? – szól a kérdés. Lázár magát idézi, hogy a hősökre emlékezzen mindenki, ezért reméli, hogy ez az elsődleges cél és nem a politikai tiltakozás.

Rossz a helyzet a mentőknél

A HírTV azt mondja, hozzá nem értő mentőtisztek dolgoznak az OMSZ-nél, nem jó a helyzet. Lázár azt mondja, a mentőszolgálat kiválóan végzi munkáját, az elkerülhető halálozás magas aránya nem a mentősök hibája, hanem az egészségügy helyzete. A stroke-központok megközelíthetőségén lehet javítani, na meg a daganatos betegségek szűrésén. Mentős életpályamodell is jöhet, ez súlyos milliárdokat jelent majd a költségvetésnek. A belső OMSZ-viták eljutottak a kormányhoz, majd megtárgyalják a kormányülésen.

Miért éppen Kanada

A CETA-ról, a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezményről kérdezik. Magyarország fenntartó nyilatkozatot tett több pontot illetően is pár másik EU-s országgal együtt. Lesznek pontok, amik nem fognak az egyezmény aláírásával életbe lépni. Belgium kettészakadt a kérdésben, Ausztriában nagy a vita, de a hazai ellenzéket is megérti Lázár. Az európai autóiparnak ez fontos lenne, de beruházásvédelmi kockázatok vannak, esetleg egy idegen bíróság ítélkezhet nálunk lévő cégek ügyeiben. Csak a szabadkereskedelemmel lehet Európa sikeres.

Szép kis csapat, de helyt áll magáért

Az egy illusztris társaság, ha az ő nevét Farkas Flóriánnal és Mengyi Rolanddal egy lapon említik – mondja mosolyogva a következő viccet Lázár János. Amúgy mindenkinek helyt kell magának állnia a Fidesznek, már ha nem politikai okokból kell ezt tenni. Ezt Orbán mondta a parlamentben.

Tízezres tisztogatás jöhet a közszférában

Az Index Csepreghy Nándor majdnem félmilliós leépítéséről beszél, Lázár félrebeszél, mert szerinte most nő a közszférában foglalkoztatottak létszáma. Szerinte egyre többen vannak és ez nem jó, és nem is fognak maguktól elmenni “a csavargyárba” emberek. Most lehet leépíteni, mert munkaerőhiány van, piaci viszonyok között is el lehet helyezkedni most. A vidéki városok nagy részében is ez a helyzet. 20 százalékos leépítéshez kapott támogatást a kormánytól Lázár, ez több mint tízezer ember lesz, ez január 1-re tisztul le. Lázár szerint is arra hívta fel a figyelmet Csepreghy, hogy brutál sok a közalkalmazott, ezért kell minden területet átvilágítani. A háttérintézményeket is ezért szüntették meg. Ennek eredményéről amúgy január elején számol be. Varga Mihály azt mondta egyszer Lázárnak, hogy ha egy hivatal is megszűnne, ő elégedett lenne. Szerinte nem 500 ezerről van szó, de nagyon sokról beszélünk. Az állami cégek is sorra fognak kerülni. Az egészségügyben és az oktatásban más a helyzet, meg kell nézni, hány ember kell oda.

Mit tettek Jeruzsálemmel?

A Breuer Press nem áll le: mit képzel az UNESCO magáról, hogy Jeruzsálemet nem kizárólag zsidó emlékhelyként szerepel. A kérdés, hogy mit mondana az UNESCO magyar követének, mit mondjon. Lázár zavarban, vizsgakérdésnek nevezi a kérdést, nem akar diplomáciai botrányt a karizmatikus véleményével, majd négyszemközt elmondja.

Lázár megfejti Szíriát

Szíriáról és az aleppói tűzszünetről is szó van, mit tesz most Magyarország. Oroszországgal közös megoldás kell Lázár szerint, de a megfontolt politikusok is ezt az álláspontot képviselik. A jobbos francia elnökjelöltek programjában is ez szerepel szerinte. Szerinte a magyar határhoz már alig jön szír, mindössze 20 százalék az arányuk.

Ungarisch und bayerisch, zwei gute Freunde

A magyar-bajor kapcsolatokat fényezi Lázár egy kérdésre válaszolva. Méltó volt az ’56-os megemlékezés Münchenben, Orbán és Horst Seehofer bajor kormányfő között baráti megbeszélések voltak. A bajorok sokat segítettek eleve a magyar álláspont németországi megismertetésével. Németország amúgy nyíltan támogatta a kötelező kvótát, de kész is a többi ország kéréseit akceptálni. Eddig mindig a németek segítettek a magyarok körüli vitákban.

Lázár történelemhamisításról, Kádár-nosztalgiáról

Az 1956-os emlékévvel kapcsolatban Schmidt Máriát, az emlékév szervezőjét dicsérik. Szerinte sem a nagy állami megemlékezések jelentik a jóságot, hanem az ismeretterjesztés. Kádár Jánost szerinte köztörvényes bűnözőnek tartják sokan, de a realitás más, a kilencvenes évek óta a legelismertebb top 3 figurában benne van Kádár. Szerinte csak a tényeket kell világosan elmondani Kádárról. Sokaknak jótevőként, nem gyilkosként maradt meg Kádár, és ez történelemhamisítás. A náci bűnök sem évülhetnek el, Kádár bűnei sem.

Ez az adta DK!

A Blogstar kérdez végre, a Demokratikus Koalíció parlamentet bojkottáló képviselőinek jár-e valami. Tiltakozzanak bátran a DK-sok, eddig se vették észre a munkájukat.

Eörsi Mátyás visszautasította a jelölését Demokráciák Közösségébe. “Nem fogunk könnyeket hullatni, hogy E. M. a maga által kért jelölést visszautasítja” – válaszolt Lázár. A kormány persze próbálta túllépni a pártkereteket.

Nagypéntekről és gimis felvételiről

Még nem döntött a kormány a nagypénteki munkaszüneti napról, amit a reformátusok támogatnak, de sokan tiltakoztak ellene.

Kérdezik még a kötelező gimis felvételiről. Pedagógusok szerint ennek célja, hogy kevesebb diák menne gimnáziumban. Lázár szerint ma nincs központi felvételi, hanem önkéntes van. A gimnázium célja, hogy egyetemre, főiskolára juttassa a gyereket – mondja Lázár -, de manapság a gyerekek 30 százaléka nem jut be a felsőoktatásba. Palkovics László ezt nem támogatja, majd 2018 őszén kéne szerinte ezzel foglalkozni az új nemzeti alaptantervben. Lázár szerint nem jó, hogy a szakgimnáziumokba meg kevesebb gyereket vesznek fel, a normál gimnáziumba pedig rosszabbak is bekerülnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik