Közélet

Alaptörvény-módosítás: Vona ultimátumot adott Orbánnak

Nem tudta meggyőzni a miniszterelnököt arról, hogy a letelepedési kötvény rossz.

Vona Gáborral, a Jobbik elnökével egyeztetett kedden Orbán Viktor az Alaptörvény módosításáról.

Bár az október 2-i népszavazás eredménytelen volt, és az Alaptörvényben szabályozott kérdés nem bocsátható népszavazásra, a miniszterelnök bejelentette, hogy alaptörvény-módosítást kezdeményez, amellyel az érvényes szavazatok többségének megfelelően leszögeznék, hogy csak a magyar parlament által alkotott törvény szerinti eljárásban, egyedileg elbírált kérelem alapján tartózkodhasson „idegen állampolgár” hazánkban.

Az alaptörvény-módosításhoz ugyanakkor kétharmados többségre van szükség, és ez jelenleg nincs meg a Fidesz-KDNP-nek. A kormányfő ezért egyeztetett Vonával, hogy a Jobbik támogatásával fogadják el a módosítást.

Vona azonban a találkozó után, sajtótájékoztatóján azt mondta:

se Jean-Claude Juncker, se Rogán Antal ne tudjon bevándorlókat telepíteni Magyarországra, se a kerítésen át, se letelepedési kötvénnyel ne érkezhessen senki.

Kijelentette: pártja kész az alaptörvény-módosítás megszavazására, de csak olyan megállapodást tudnak elfogadni, ami mindenféle betelepítést elvet, legyen az „gazdag migráns, szegény migráns, gazdag terrorista vagy szegény terrorista”.

A pártelnök egyébként eredménytelennek minősítette találkozóát Orbánnal, azt mondta, nem tudta meggyőzni a miniszterelnököt arról, hogy a letelepedési kötvény rossz konstrukció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik