Közélet

A kormányzati leszámolás előtt és után is indítottak nyomozást Spéder Zoltán ellen

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, tőkebefektetési csalás és más bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

A kormányzati célkeresztbe került milliárdos Spéder Zoltán múlt héten kiszállt az FHB Bankból, miután néhány hete elvesztette pozícióit a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben is. Sajtóhírek szerint idén nyáron az akkor még Spéder érdekeltségébe tartozó FHB Banknál és a vállalkozó otthonában is házkutatást tartottak.

Szakács László szocialista képviselő szeptember végén írásban megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy milyen nyomozások indultak a Magyar Postát, illetve az FHB csoportot érintően, a 444.hu pedig a parlament honlapján megtalálta Polt válaszát.

Eszerint legalább öt szálon folyik nyomozás az egykor még a kormány érdekköréhez sorolt vállalkozó ellen:

A Magyar Posta Zrt.-t és az FHB csoportot, valamint a közöttük létrejött megállapodásokat érintően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció é s Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat nyomozást. Az ügyben magánszemély feljelentése alapján 2016 . január 11-én feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd annak eredményeként a nyomozó hatóság február 10-én nyomozást indított. Ez az ügy tehát már a lejárató hadjárat előtt elindult. Okiratokat szereztek be, tanúkat hallgattak ki és több helyszínre kiterjedő házkutatást tartottak, Polt válasza aszerint nem találtak olyan hang- vagy képfelvételt, amely bizonyítaná, hogy az ügyben politikusok is érintettek lennének. A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint az eljárás

a Magyar Posta Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt . között létrejött részvény adásvételi szerződésnek; az FHB Jelzálogbank Nyrt. kötvénykibocsátásának ; a Magyar Posta Zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságok értékesítésének; továbbá a takarékszövetkezeti rendszer integrációja során kötött egyes szolgáltatási szerződéseknek a vizsgálatára terjed ki. A nyomozás határidejét a Fővárosi Főügyészség utolsó ízben 2017 . január 11 . napjáig hosszabbította meg.

Szintén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomoz az FHB rejtélyes kötvénykibocsátásának ügyében. Ahogyan korábban megírtuk,  feltételezések szerint a magyar államhoz kerülhetett a harmincmilliárdos kötvény, amely négy éve kihúzta a bajból az FHB-t. A papírokat idén júniusban vették vissza.

Biztonsági cég, informatika és Mészáros Lőrinc

A Magyar Posta korábban 28,5 milliárd forintért vette meg az FHB 49 százalékát, és különös körülmények között privatizálta a csoport pénzszállító cégét, az MPT Securityt (korábban JNT Security), utóbbi kapcsán is indítottak nyomozást.

Nyomoznak a takarékszövetkezeti rendszer integrációjakor kötött egyes szolgáltatási szerződések után is. Július elején lemondtak tisztségükről a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai. A 444.hu szerint ez a nyomozás a Dom-P nevű céggel kötött szerződésről is szólhat. Ezt a céget bízták meg a takarékok új informatikai rendszerének felépítésével, és eredetileg ez a cég is Spéder Zoltánhoz kötődött, mígnem szeptember végén már Mészáros Lőrinc köre jelent meg a vállalkozásban. Ezeket az ügyeket egyben kezelik, a nyomozást különösen jelentős kárt okozó csalás miatt rendelték el, de a felmerült adatok miatt ezt kiegészítették különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és tőkebefektetési csalással is – derül ki a portál cikkéből.

Említenek egy másik nyomozást is, amiről egyelőre nagyon keveset tudni: a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya olyan Spéder-érdekeltségek ellen indított nyomozást idén június 21-én – tehát már a leszámolás után – , amelyeknek nincs közük az FHB-hoz. Ezt a nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelték el.

A Spéder-ügy fejleményeiről itt tájékozódhat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik