A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
Közélet

A kormányzati leszámolás előtt és után is indítottak nyomozást Spéder Zoltán ellen

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 10. 17. 08:03

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, tőkebefektetési csalás és más bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

A kormányzati célkeresztbe került milliárdos Spéder Zoltán múlt héten kiszállt az FHB Bankból, miután néhány hete elvesztette pozícióit a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben is. Sajtóhírek szerint idén nyáron az akkor még Spéder érdekeltségébe tartozó FHB Banknál és a vállalkozó otthonában is házkutatást tartottak.

Szakács László szocialista képviselő szeptember végén írásban megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy milyen nyomozások indultak a Magyar Postát, illetve az FHB csoportot érintően, a 444.hu pedig a parlament honlapján megtalálta Polt válaszát.

Eszerint legalább öt szálon folyik nyomozás az egykor még a kormány érdekköréhez sorolt vállalkozó ellen:

A Magyar Posta Zrt.-t és az FHB csoportot, valamint a közöttük létrejött megállapodásokat érintően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció é s Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat nyomozást. Az ügyben magánszemély feljelentése alapján 2016 . január 11-én feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd annak eredményeként a nyomozó hatóság február 10-én nyomozást indított. Ez az ügy tehát már a lejárató hadjárat előtt elindult. Okiratokat szereztek be, tanúkat hallgattak ki és több helyszínre kiterjedő házkutatást tartottak, Polt válasza aszerint nem találtak olyan hang- vagy képfelvételt, amely bizonyítaná, hogy az ügyben politikusok is érintettek lennének. A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint az eljárás

a Magyar Posta Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt . között létrejött részvény adásvételi szerződésnek; az FHB Jelzálogbank Nyrt. kötvénykibocsátásának ; a Magyar Posta Zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságok értékesítésének; továbbá a takarékszövetkezeti rendszer integrációja során kötött egyes szolgáltatási szerződéseknek a vizsgálatára terjed ki. A nyomozás határidejét a Fővárosi Főügyészség utolsó ízben 2017 . január 11 . napjáig hosszabbította meg.

Szintén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomoz az FHB rejtélyes kötvénykibocsátásának ügyében. Ahogyan korábban megírtuk,  feltételezések szerint a magyar államhoz kerülhetett a harmincmilliárdos kötvény, amely négy éve kihúzta a bajból az FHB-t. A papírokat idén júniusban vették vissza.

Biztonsági cég, informatika és Mészáros Lőrinc

A Magyar Posta korábban 28,5 milliárd forintért vette meg az FHB 49 százalékát, és különös körülmények között privatizálta a csoport pénzszállító cégét, az MPT Securityt (korábban JNT Security), utóbbi kapcsán is indítottak nyomozást.

Nyomoznak a takarékszövetkezeti rendszer integrációjakor kötött egyes szolgáltatási szerződések után is. Július elején lemondtak tisztségükről a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai. A 444.hu szerint ez a nyomozás a Dom-P nevű céggel kötött szerződésről is szólhat. Ezt a céget bízták meg a takarékok új informatikai rendszerének felépítésével, és eredetileg ez a cég is Spéder Zoltánhoz kötődött, mígnem szeptember végén már Mészáros Lőrinc köre jelent meg a vállalkozásban. Ezeket az ügyeket egyben kezelik, a nyomozást különösen jelentős kárt okozó csalás miatt rendelték el, de a felmerült adatok miatt ezt kiegészítették különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és tőkebefektetési csalással is – derül ki a portál cikkéből.

Említenek egy másik nyomozást is, amiről egyelőre nagyon keveset tudni: a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya olyan Spéder-érdekeltségek ellen indított nyomozást idén június 21-én – tehát már a leszámolás után – , amelyeknek nincs közük az FHB-hoz. Ezt a nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelték el.

A Spéder-ügy fejleményeiről itt tájékozódhat.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.