Közélet

A Guardian publicistája szerint a magyarországi helyzet ijesztő figyelmeztetés

Owen Jones úgy véli, az autoriter, populista kormányoknak nem kell tetteik következményeivel számolniuk.

Magyarország ijesztő állapota előrevetíti Európa jövőjét – véli a brit Guardian publicistája, Owen Jones. Csütörtökön megjelent véleménycikkében azt írja, szerinte autoriter, jobboldali populizmus söpör végig a nyugati világon, aminek Magyarország a szélsőséges példája.

Fordulat

Jones szerint a 2008-as pénzügyi válsággal fordulatot vett a történelem, és most kezd látszani, hogy mennyire éles volt ez a fordulat. Példaként említi a skót függetlenségi mozgalmat és a spanyolországi Podemost, Donald Trumpot, a francia Nemzeti Frontot és a magyar szélsőjobboldalt, Bernie Sanders és Jeremy Corbin felemelkedését, valamint a görög Szirizát.

A publicista úgy látja, Orbán Viktor felismerte, hogy fájdalmas küzdelem indult a nyugat jövőjéért, és számára az a pénzügyi válság tanulsága, hogy a liberális demokrata államok nem maradnak globálisan versenyképesek.

Fékek és ellensúlyok

Jones már a cikk elején említi a Népszabadság bezárását, megemlítve, hogy ezt hivatalosan üzleti döntésként tálalják, amit a társadalom széles körben cinizmusként értékel. A magyar helyzetet elemezve kitér arra is, hogy a kulcsfontosságú közintézményeket, mint az ügyészi hivatalt vagy az alkotmánybíróságot elfoglalta a kormánypárt, noha ezeknek független fékekként és ellensúlyokként kellene szolgálniuk.

Az újságíró szerint Magyarországon egyre intoleránsabb a légkör, akik ellentmondanak a hatalomnak, árulókként és a terrorizmus támogatóiként bélyegzik meg. Eközben az egyik legnagyobb ellenzéki erő a Jobbik, amelyet antiszemita újfasiszta pártnak nevez, amelynek paramilitáris szárnya is van. Úgy véli, Magyarország menekültválsággal kapcsolatos intézkedései megdöbbentőek, azt írja, tavaly az ország szükségállapotot hirdetett és kerítést húzott a határra, hogy visszaterelje a menedékkérőket Szerbiába, és azokat az embereket, akik az erőszak elől menekülnek, kutyákkal kergetik és megverik.

Következmények

Az Európai Uniónak felrója, hogy a magyar kormány lépéseit nem szankcionálták, még csak figyelmeztetéshez sem folyamodtak. Lengyelország is egy autoriter jobboldali erő fogságába esett, amely visszanyesi az ország nehezen elnyert demokráciáját – fogalmaz. Szerinte ezek a kormányok egyre erősebbnek érezhetik magukat, mivel tetteiknek nincs különösebb következményük. Eközben a felnövő új generáció, az egyetemet végzettek is, egyre inkább a szélsőjobboldal felé fordulnak.

Az az álláspont, amit Jones ezután vázol, nagyban rímel arra, amit a francia közgazdász, Thomas Piketty fogalmazott meg szerdán közzétett interjújában. A brit publicista úgy véli, hogy ezekre a folyamatokra egy olyan baloldal jelentene megoldást, amely valódi, inspiráló választ képes nyújtani a 2008 utáni világ bizonytalanságaira, de ilyen jelenleg nincs.

Hazaárulás

Arra is rámutat Jones, hogy a britek nem mutogathatnak Magyarországra, hiszen a Brexit-népszavazás óta náluk is erősödik az idegengyűlölő nacionalizmus. Emellett a miniszterelnök és a nagy bulvárlapok is az ellenzék hazafiasságát kérdőjelezik meg.

A publicista szerint a mai Európában egyre elterjedtebb, hogy a politikai ellenfelet hazaárulóként festik le, de a történelem emlékeztet arra, hogy ez hová vezet. Magyarország a legszélsőségesebb, tömény példája annak, hogy merre halad Európa, ez egy figyelmeztetés, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni – zárja írását Owen Jones.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik