Közélet

Ez így nem mehet tovább az MSZP szerint

Körülbelül százan gyűltek össze a Népszabadság egykori székháza előtt, hogy tüntessenek a lap felfüggesztése ellen.

Az MSZP szerint Magyarország nem mehet tovább azon az úton, amelynek legújabb állomása a Népszabadság kiadásának felfüggesztése.

Fotó: 24.hu/Neményi Márton
Fotó: 24.hu/Neményi Márton

Molnár Gyula, a szocialisták elnöke szombaton, pártja tüntetésén a budapesti Futó utcában – ahol eddig a lapot szerkesztették – úgy fogalmazott az MTI szerint, “ma a Népszabadság, holnap a többi újság, utána a politikai pártok, és akkor ennek az országnak vége lesz”.

Fél a hatalom

Az ellenzéki politikus mintegy száz demonstráló előtt felszólalva elmondta, arra készültek, hogy október 23-án, 1956 hatvanadik évfordulóján lehet majd nemzeti minimumról beszélni, arról, miként lehet az országot kivezetni a kátyúból, a mai nap azonban világossá tette: nincs lehetőség semmilyen egyezkedésre.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, “egy egykor erősnek, talán verhetetlennek tűnő hatalom fél”, az elmúlt másfél hónapban ugyanis “15-16 milliárd forint közpénzből sem tudták az embereket megtéveszteni”, ezért úgy látszik, “más módszerekhez folyamodtak”.

Fotó: 24.hu/Neményi Márton
Fotó: 24.hu/Neményi Márton

Molnár Gyula szerint a kormányoldal az elmúlt időszakban már “mindennel megpróbálkozott”: “megvásárolták az Origót és vicclapot csináltak belőle, megvásárolták a TV2-t és botrányos kormánypropagandát csinálnak belőle”.

“Most úgy tűnik, elérkeztek a Népszabadsághoz”, amely az elmúlt hónapokban rámutatott, “miként lehet az, hogy egy miniszter százszorosát költi annak, amennyit keres”, továbbá arra is, a jegybankelnök miként bérelheti az egyik általa felügyelt bankvezér lakását a város “egyik legelitebb helyén” – fejtette ki a szocialisták vezetője.

Új többség jött létre a népszavazáson

Kiemelte, a kormány új egységként értelmezi a kvótateferendumon “nemmel” szavazó 3,2 millió embert, azonban velük szemben létrejött egy új többség, amelyben a határokon belül 7 millióan, azon kívül közel 5 millióan vannak. Az MSZP a következő években azon dolgozik majd, hogy ez az új többség leváltsa a kormányt – fejtette ki Molnár Gyula, megjegyezve, a politikai pártok mellett készek együttműködni a civilekkel és a szakszervezetekkel is.

Fotó: 24.hu/Neményi Márton
Fotó: 24.hu/Neményi Márton

Az MSZP elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hatalom nem azzal foglalkozik, mit tegyen a nevében bűnt elkövetőkkel szemben, helyette azzal van elfoglalva, miként hallgattathatja el az erről beszámolókat. A huszonegyedik században azonban minden újkori diktátor megtanulhatta, újságok betiltásával nem lehet elnyomni a “szabadság hangját” – jelentette ki a szocialista politikus, aki szerint ez “Orbán Viktornak és a Fidesznek sem fog sikerülni”.

A rendezvény végén a részvevők gyertyákat helyeztek a Népszabadság eddigi szerkesztőségének épülete előtt, ahol egy táblát is felállítottak, amelyen az állt: “Itt végezték ki a sajtószabadságot 2016. október 8-án. A Népszabadság meglakolt, mert megírta az igazságot.”

Molnár Gyula mintegy félórás tüntetésük végén arra kérte szimpatizánsaikat, hogy egyénileg vonuljanak át az Országház elé és csatlakozzanak az oda szervezett civil demonstrációhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik