Közélet

A sajtó gyásznapja: fekete autó vitte el a sajtószabadságot

“A legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradóra a Népszabadsággal történt” – írta közleményében a Párbeszéd Magyarországért. A párt szerint “fekete autó jött a sajtószabadság és a Népszabadság ellen”, hozzátéve, “aki azt gondolja, hogy kizárólag üzleti szempontok állnak a fekete autó érkezése és a Népszabadság körbekerítése kapcsán, az vigyázó szemeit Törökország és a többi kis és nagy diktatúrára vesse”.

A Népszabadság azoknak a lapja, akik hisznek a hír tisztességében, az újságírói pártatlanságban, a szólásszabadság bármi áron való megvédésében – olvasható a közleményben. A Népszabadság az orbáni vagyonosodást feltáró Ferenczi Krisztina lapja, az orbáni oligarcha-válogatott ügyeit kiderítő újságírók fóruma, azon olvasóké, akiknek hangja és arca a Népszabadság, akik egy jobb Magyarországon akarnak ébredni – írta a párt. A Párbeszéd teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a Népszabadság munkatársait – tették hozzá.

Az  MSZP szintén szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival, akiket “Orbán Viktor és a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatainak” neveztek. A párt közleményében “a sajtó fekete napjának” nevezték a Népszabadság felfüggesztését, ami “egyúttal jelzés minden újságírónak, a médiában dolgozóknak, hogy senki nincsen biztonságban”.

A szocialisták kiemelték:  a lap működését alig pár nappal azt követően függesztették fel, hogy “az újság feltárta Rogán Antal helikopter-botrányának részleteit. Sem demokráciában, sem normális üzleti életben nem bevett eljárás, hogy egy évtizedekig meghatározó lapot a munkatársak értesítése nélkül egyik pillanatról a másikra sötétítsenek el és tegyenek elérhetetlenné. Ez etikai és üzleti szempontból is indokolhatatlan, jogállamban ilyen nem történik”.

Közben Kunhalmi Ágnes a szocialisták budapesti elnöke, országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-vel közölte, a rendszerváltás óta egyetlen médiummal sem fordult elő, hogy az újságírók reggeltől nem érték el elektronikus levelezésüket, nem tudtak bemenni munkahelyükre. Kiemelte, a Népszabadság az elmúlt 25 évben az ellenzéki újságírás egyik legmeghatározóbb orgánuma volt és szombaton “gyakorlatilag lekapcsolták”, amire nem lehet indok a veszteségesség.

Az MSZP politikusa aláhúzta, a közelmúltban ez a lap szolgáltatott friss híreket “Rogán Antal helikopterügyéről” és a “Magyar Nemzeti Bank és Matolcsy György környékén lévő botrányokról”. “Vajon véletlen egybeesések-e ezek?” – kérdezte, majd hozzátette, a Fidesz mögött álló gazdasági körök korábban tönkretették az Origót, a TV2-t, a Vs.hu-t és a Pannon Lapokat, az állami közmédiát pedig teljesen “pártpropagandásították”.

Ami “Orbán Viktor Magyarországán történik” az “Putyin Oroszországát”, vagy a “legdurvább rákosista időket” idézi – összegzett a szocialista képviselő, aki bejelentette, az MSZP szombat estére szolidaritási tüntetést szervez a sajtószabadságért a Népszabadság szerkesztősége elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik