Közélet

Pert nyert a Zsolnay az önkormányzat „ellencégéhez” átszerződött munkavállalója ellen

A bíróság szerint jogellenesen mondta fel munkaviszonyát.

Megnyerte az első munkaügyi pert a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azok közül, amelyeket a Ledina Kerámia Kft-hez átszerződött volt munkavállalói ellen indított.

A Ledinát a pécsi közgyűlés hozta létre májusban azzal a céllal, hogy a Zsolnay felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Június elején a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130 szerződött át az új céghez. Csakhogy időközben megszüntették a Zsolnay elleni felszámolási eljárást.

A Zsolnay tájékoztatása szerint az első ítélet megállapította, hogy a munkavállaló jogellenesen mondta fel munkaviszonyát, így őt arra kötelezte a bíróság, hogy kártérítést fizessen a zrt-nek.

A Ledina Kerámia Kft. korábban ígéretet tett arra, hogy a pécsi önkormányzat kötelezettségvállalása mellett átvállalja a dolgozók kártérítéseit. Ugyanakkor az MTI-nek péntek estig nem sikerült megszólaltatnia a Ledina jogi képviselőjét.

A pécsi önkormányzat augusztus végén eladta a Ledinát. A vevő a feltehetően külön erre létrehozott Anidel Projekt Kft., amely mögött meglehetősen kusza cégháló található, a tulajdonosi körben ciprusi bejegyzésű offshore cég is van. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik