Közélet

Október 20-a után a magyar nők “ingyen dolgoznak”

nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)
nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)
A kormány eddig nem működött együtt a probléma kezelésében.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) számítása szerint a magyar nők ugyanazért a munkáért 20 százalékkal kevesebb bért kapnak, ami azt jelenti, október 20-a után 72 napig ingyen dolgoznak. Ezt Hercegh Mária, a MaSzSz női tagozatának vezetője közölte.

A tisztes munka világnapja alkalmából rendezett konferencián azt mondta: a tisztes munka és a tisztes bér mindenkinek jár, még akkor is, ha “pechére” nőnek született. A kormány eddig nem működött együtt a probléma kezelésében, a kormánypárti képviselők leszavazták, hogy az Országgyűlés foglalkozzon az unió ajánlásaival, amelyet még 2014-ben adott a tagállamoknak – tette hozzá.

Kordás László, a MaSzSz elnöke győzelemként értékelte, hogy sikerült a bértárgyalásokat is folytató Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) novemberi fordulóján napirendre tűzni a nemek közti bérkülönbség problémáját. Pogátsa Zoltán szerint nemcsak morálisan felháborítóak a különbségek, hanem gazdasági szempontból is racionális lenne, ha megvalósulna a nemek közi béregyenlőség.

A közgazdász korábban többször is azt állította, hogy a bérkülönbségekért általában a kizsákmányolás felelős, a profit és a bérek részesedése a hozzáadott értékből bérharcban dől el, az erősebb szakszervezetek magasabb béreket tudnak kiharcolni. A nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője szerint emelni kell a béreket és ezt az államnak kellene a minimálbér növelésével kikényszerítenie.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik