Közélet

Nemzetbiztonsági védelem alá esik a közmédia, vezérét mégis lehallgatták

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 07. 16:01

Minden másról hallgatni kell.

Szabó Szabolcs, az Együtt független képviselője kérdezte a belügyminisztert arról, hogy

Az MTVA-nál talált lehallgatóberendezés ügye után indult-e belső vizsgálat a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó, az MTVA védelmében részt vevő szerveknél?

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának tárgyalójából a berendezés teljesen véletlenül került elő egy beázás javításánál. Előbb egy mikrofont, majd egy fotó készítésére is alkalmas rögzítőt találtak.

Az ellenzéki politikus szerint a közmédia teljes szervezete védelem alá esik, minden objektuma védett,

az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényileg nevesített felhatalmazása van az MTVA objektumvédelmében, akárcsak a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó szerveknek.

Szabó Szabolcs szerint a lehallgatók telepítői nemcsak bűncselekményt követtek el, hanem a közmédia nemzetbiztonsági védelmét ellátó állami szerveket is kijátszották, ezért Pintér Sándortól az alábbi kérdésekre várt választ:

A Belügyminisztérium pontosan mely szerveinek feladata az MTVA védett objektumainak biztosítása?

Az MTVA védelme során a Belügyminisztérium mely szervének feladata konkrétan annak megakadályozása, hogy az MTVA objektumaiban lehallgatás, illegális lehallgatóberendezés-telepítés, tiltott adatszerzés történjen?

Az MTVA-nál talált lehallgatóberendezés ügye után indult-e belső vizsgálat a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó, az MTVA védelmében részt vevő szerveknél ?

Ezekre a vizsgálatokra ki és mikor adott utasítást, és milyen eredménnyel zárultak?

Sor került-e személyi felelősség megállapítására?

Amennyiben nem került sor belső vizsgálatokra, miért nem látta ezt szükségesnek a Belügyminisztérium?

Indult-e belső vizsgálat amiatt, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal nem látta el megfelelően a törvényben meghatározott feladatát ?

Kiderült-e a két igazgató meghallgatása során, hogy az eszközök telepítése milyen ,,magasabb célokat”szolgálhatott?

Az ügy kapcsán tervezi-e a Belügyminisztérium, hogy az MTVA teljes objektumát átvizsgáltatja, annak érdekében, hogy kiderüljön vannak-e máshol további eszközök telepítve, amelyek alkalmasak tiltott adatszerzésre?

A belügyminiszter elismerte: egy kormányhatározat szerint az MTVA nemzetbiztonsági védelem alá esik, a feladatot az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) látja el.

Ugyanakkor az MTVA „fizikális őrzés-védelmét” egy külsős vagyonvédelmi cég végzi, az AH objektumvédelmi tevékenysége nem nyilvános, annak részleteiről nem adhatott tájékoztatást a miniszter.

A lehallgató készülék felfedése, és az azt követően elrendelt nyílt büntetőeljárás során a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó egyes szervek a jogszabályi kötelezettségeiket törvényesen és szakszerűen látták és látják el, ezért a belső vizsgálat lefolytatása indokolatlan.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást „kettős felhasználású termékkel visszaélés” és tiltott adatszerzés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A folyamatban lévő nyomozásról a belügyminiszter szintén nem adhatott tájékoztatást.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.