Közélet

Egyetlen államfőt hívtak csak Budapestre október 23-án

Balog Zoltán azzal indokolta a nem túl népes államfősereget, hogy a lengyelek a forradalom idején se hagyták magára az országot.

Andrzej Duda lengyel elnök részt vesz az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezéseken – erősítette meg pénteken a PAP hírügynökségnek Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal külügyi államtitkára.

A PAP Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét idézte, aki pénteki sajtóértekezletén elmondta: az október 23-i ünnepség szónoka Orbán Viktor mellett – egyetlen meghívott külföldi államfőként – Andrzej Duda lesz, mert

akkor, amikor sok más ország államfője magára hagyta a magyar forradalmat, a lengyelek, ahogy a történelem során sokszor, rokonszenvüket, szeretetüket és szolidaritásukat nyilvánították.

Szczerski a PAP-nak azt is elmondta: a magyar Országgyűlésben október 25-én történő ´56-os megemlékezésre Marek Kuchcinski, a lengyel szejm házelnöke kapott meghívást. Az államtitkár elmondta továbbá: a lengyel politikai vezetők azt szeretnék, hogy a közös megemlékezések “új, fontos fejezetet jelentsenek a lengyel-magyar barátság 21. századi történetében.”

Emlékeztetett arra, hogy október 21-én a varsói Lengyel Színházban (Teatr Polski) a budapesti Nemzeti Színház – a hazai bemutató előtt – Vidnyánszky Attila és Szilágyi Andor Tóth Ilonka darabjának ősbemutatóját rendezi. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik