Közélet

Gyanús véletlenek Kálomista Gábor cége és a snittcsere között

Ahogy a nol.hu cikke alapján pénteken mi is beszámoltunk róla, Gigor Attila Kút című filmjéből egyik napról a másikra eltűnt egy három másodperces rész, amiben Kálomista Gábor producer volt látható a Hír TV régebbi (értsd: G-nap előtti) Páholy című műsorának egyik műsorvezetőjeként.

A forgalmazó szerdán napközben küldte meg a kópiákat a moziknak, ezért sok helyen már aznap este azt a verziót mutatták be, amiből Kálomista hiányzott. S mindezt úgy, hogy a filmet egy hete már vetítették (és egész jó közönségaránnyal, hétezren meg is tekintették). A csere költségeit ilyenkor a forgalmazónak kell állnia, ezért megkerestük a Vertigo Médiát, de az üggyel kapcsolatban semmiről nem kívántak nyilatkozni, ahogy a rendező, Gigor Attila sem.

Pusztai Ferenc, aki a produceri munka mellett a film egyik szereplőjeként is feltűnt, lapunk kérdésére elismerte a jelenet kivételét, de a hátteréről csupán annyit árult el, hogy Kálomista Gábor hívta fel és kérte, hogy azt a részt, amelyben feltűnik, cserélje ki, ezért – mint fogalmazott – kollegiális okokból ezt meg is tette.

Pusztai szerint a Hír TV-s bejátszó azt kívánta szolgálni, hogy a néző számára egyértelműen beazonosítható legyen a kor, amelyben a Kút játszódik – vagyis valamikor a dohányboltok megjelenése előtti időszakban. A kérésnek eleget téve a produkció felkereste a televíziós csatornát, hogy biztosítson egy másik bejátszót, akik a rendelkezésükre is bocsátották azt.

pusztai
Pokorny Lia, Trokán Nóra, Kurta Niké és Pusztai Ferenc a Kút című filmben. Fotó: Vertigo

Mi is kerestük a csatornát, hogy megkérdezzük, a bejátszók korábbi biztosításakor jogtulajdonosként egyeztettek-e a műsorban szereplő Kálomista Gáborral, hogy kiderüljön, a producernek korábban volt-e tudomása arról, hogy ilyen formában a filmbe kerül, de cikkünk megszületéséig nem kaptunk választ. Amint erre sor kerül, frissítjük tartalmunkat.

Minden bizonnyal erről azonban nem szóltak Kálomistának, ezt erősítette meg egy nevét elhallgatni kívánó filmszakmai forrásunk is: a Kút múlt heti premierje alatt a producer külföldön tartózkodott, és csak utóbb, egy nol.hu-s Gigor Attila-interjúból értesült a dologról.

Kálomista Gábort is kerestük, hogy reagáljon a történtekre, de nem értük el telefonon.

Állásfoglalására egyébként azért is szükség lenne, mert az ügy itt nem ér véget. Szakmai forrásaink szerint ugyanis Kálomista Gábor cége, a Megafilm Service Kft., amely a köztévé állandó beszállítójaként számos MTVA-s munkában vesz részt,

25-nél is több olyan filmes szakembert (vágók, világosítók stb.) küldött el olyan aktuálisan futó vagy éppen most induló projektekből, akik a Kút stábjában is dolgoztak.

Úgy tudjuk, most, amikor a Csak színház és más semmi című sorozat második évadának utómunkálatai zajlanak, még vágókat is elküldtek – többek között bizalomvesztésre hivatkozva – csak azért, mert feltűntek a Kút stáblistáján. Egy nevét elhallgatni kívánó filmes lapunknak azt mondta, a kirúgások nem egy bizonyos produkciót, hanem többet érintettek, de azért érezhető, a szelektálás igenis tudatos szelekció alapján történt:

mintha valaki felvette volna a Kút stáblistáját egy vetítésen és feketelistát gyártott volna az alapján.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Pusztai Ferencet is, aki elárulta, hallott ilyen pletykákról, de a bejátszó lecserélésének ehhez semmi köze, mint ahogy annak sem, hogy hamarosan Kálomista Gáborral lát el közösen produceri feladatokat egy készülő filmterv során.

Kálomista Gábor megkerülhetetlen és kétségtelenül komoly befolyást képviselő producer ma Magyarországon, de feltűnően gyanús, hogy az ügyben senki sem akar/mer igazán nyilatkozni.

Kerestük például a Magyar Nemzeti Filmalapot is azzal, hogy az MNK és a filmkészítő között kötött támogatási szerződésben például van-e olyan kitétel, hogy az alkotó az utolsó vágás után, már moziforgalmazás során milyen körülmények között változtathat a filmen, vagyis jogilag van-e arra lehetősége, hogy kivágjon részeket, de ők sem kívántak nyilatkozni. A Filmalap feladata a moziforgalmazás után ugyan csak reprezentatív (képviselni a filmet külföldön, fesztiválozni stb.), de az állásfoglalás hiánya ettől még furcsa, úgy is, hogy nincs közük az esethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik