Közélet

A családon belüli erőszakért elítélt volt fideszes politikus lánya a legesélyesebb polgármester-jelölt

Az írás eredetileg az abcúgon jelent meg.

Október 2-án, vasárnap nemcsak a kvótanépszavazás mozgósítja majd a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza szavazóképes lakosságát, hanem egy időközi polgármester-választás is. Ezt a települést vezette ugyanis az élettársa bántalmazása miatt 1,5 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt “vak komondoros” Balogh József, aki még júniusban mondott le 2010 óta betöltött polgármesteri címéről. Az indoklás szerint azért, mert méltatlanná vált a poszt betöltésére.

Most három jelölt is indul a címért, a helyzet pikantériája azonban, hogy egyikük maga Balogh József lánya, a szintén fülöpházi Nagyné Balogh Csilla – akit, ha megválasztanak vasárnap a települése lakói, a polgármesteri cím a családban marad. Már csak azért is, mert Balogh Csilla a helyiek elmondása szerint közel áll édesapjához, aki mellett 2011 óta dolgozott Kerekegyháza és Fülöpháza közös önkormányzatánál hivatalvezetőként.

Apja – lánya

A történethez hozzátartozik, hogy Balogh József óriási népszerűségnek örvendett a 900 lelkes, Kecskemét vonzáskörzetébe tartozó Fülöpházán. 2014-ben, mikor az azóta leköszönt polgármester ellen már folyamatban volt a büntetőper élettársa bántalmazása miatt, az önkormányzati választásokon simán újraválasztották Baloghot. A közvetlenül a választás előtt készült riportunkból kiderült: a többségnél nem verte ki a biztosítékot, hogy polgármesterük megverte az élettársát. Sokan azt mondták: ez az ő magánügye, nem kell összekeverni a munkájával, amit viszont nagyon jól csinál.

Akkor is így gondolta, most is hasonlóan vélekedik egy fülöpházi asszony, akit ott jártunkkor a faluközpontban szólítottunk meg. Ő is Baloghot támogatta az előző önkormányzati választásokkor – sajnálja is, hogy lemondott -, és bár hezitált ezt velünk megosztani: most vasárnap Balogh lányára szavaz majd a másik két jelölttel szemben.

A Csilla a fiammal járt egy osztályba, ismerem gyerekkora óta. Inkább olyan legyen a polgármester, akit mindenki jól ismer

– mondta, arra célozva, hogy a másik két jelölt közül az egyik – bár már több mint 20 éve a településen él – nem született fülöpházi, a másik pedig nem is idevalósi.

Hatalomátmentési kísérlet?

A másik jelöltek nagyon labdába se rúghatnak, mert az a sok idős, aki korábban megrögzötten Baloghot támogatta, most majd a lányára fog szavazni

– kezdett esélylatolgatásba a vasárnapi választással kapcsolatban a helyi vendéglőben egy középkorú asszony. Szerinte Balogh népszerűségét az garantálta, hogy a tanyákon élő idős emberek szemében úgy tűnt, az expolgármester kegyelemből biztosított nekik különböző szociális szolgáltatásokat a házi segítségnyújtástól az ebédkihordásig. “Fogalmuk sincs róla, hogy ez alanyi jogon jár nekik, ezért hálálkodnak érte, Csillában meg az apja lányát látják, tehát feltétlenül őt támogatják” – tette hozzá.

A Balogh Csillával nem szimpatizálók jórészt Balogh Józsefet látják a lánya indulása mögött: azt mondják, az idősebb Balogh ösztönzésére hagyja ott a faluban terjedő információk szerint jóval magasabb hivatalvezetői fizetését a polgármesteri állásért, és ha megválasztják, biztosra veszik, hogy édesapja akarata szerint vezeti majd a települést.

Mások szerint ő a tökéletesen alkalmas jelölt

Szerintem meg ő a legalkalmasabb erre a pozícióra, és kész. Én se örülnék neki, hogyha a gyerekeimet csuknák le, ha én megölök valakit

– élt erős hasonlattal egy fülöpházai férfi, aki rosszallva nézi, hogy Balogh Csillát összemossák apjával. Szerinte a jelölt elég tapasztalatot szedett össze hivatalvezetőként, hogy most polgármester legyen, és még a képzettsége is megvan hozzá – utalt ezzel arra, hogy önéletrajza szerint Nagyné Balogh Csilla a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen igazgatásszervezésből szerzett diplomát.

Tapasztalata az önkormányzati munkában a három jelölt közül azonban nem csak Balogh Csillának van. A másik fülöpházi jelölt, Lesi Árpád egészen 2006-től 2010-ig képviselő volt, majd 2014-től alpolgármester a településen, most pedig, mint mondta, ismerősei biztatására indul a polgármesteri székért, “hogy a Balogh família mellett legyen alternatíva”.

Lesi Árpád a szennyvízhálózat kiépítésének ígérete mellett elsősorban a falu iparának fellendítésével kampányol, amihez az alapok tulajdonképpen már megvannak. Fülöpháza határában ugyanis 2012-ben EU-s forrásból épült egy háztáji haszonállat-vágásra létrehozott vágópont és egy tésztagyártó üzem, amik azóta is üresen állnak, soha nem folyt munka bennük. Lesi ezeket indítaná be azzal, hogy vállalkozóknak adná bérbe a működtetésüket.

A harmadik jelölt – az egyetlen, aki nem függetlenként, hanem pártszínekben indul -, a településtől 130 kilométerre lévő Bácsalmáson élő Kalapos Mária, a Munkáspárt Bács-Kiskun megyei vezetője. Kalapos Mária nyugdíjas tanárnő, és Fülöpházához semmi kötődése nincsen – leginkább azért indul a választáson, hogy pártját népszerűsítse. Mint mondta: tudja, hogy egy máshonnan jött, a helyi viszonyokat kevésbé ismerő ember nehezen lehet befutó egy ilyen kis faluban.

Nem kompromittáló

A megkérdezettek nagy része szerint az a bizonyos befutó Balogh Csilla lesz, akire nézve a többség szemében kicsit sem kompromittáló, hogy a nőverő expolgármester lányaként indul a polgármesterségért. Ez azonban korántsem meglepő annak tudatában, hogy sokan magát Baloghot Józsefet sem ítélik el amiatt, amit tett.

Az volt csak szerencsétlennek a hibája, hogy nem volt elég óvatos.

Akkor épp túl sokat ivott, és elvesztette az eszét. Na és? Bárkivel megesik az ilyen!

– kommentálták a megkérdezett helyiek, köztük fiatal nők, családanyák is, a több mint 4 éve történt esetet, ami miatt Baloghot idén jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték. Azóta bántalmazott élettársa, Terike is elköltözött Baloghék Fülöpháza külterületén álló tanyájáról – igaz, nem ment messze, csak egy másik fülöpházi kertes házba.

Fülöpházán jártunkkor szerettünk volna találkozni Nagyné Balogh Csillával is, hogy a róla hallottakkal kapcsolatban őt is megkérdezzük, azonban mindkét telefonos és egy e-mailes megkeresésünkre is azt válaszolta, a választások előtt nem szeretne nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik