Közélet

Így magyarázzák a vasárnapi népszavazást a nemzetközi sajtóban

Az AP cikkéből kiderül, hogy Brüsszelben tudják, hogy a magyarok elutasítják a bevándorlást, a referendumnak inkább belpolitikai következménye lehet.

Részletes magyarázó cikket közölt az amerikai AP hírügynökség a vasárnapi magyarországi népszavazásról. Azt írják, a referendumtól Orbán Viktor azt reméli, hogy kormánya széles körű támogatást kap ahhoz, hogy szembeszálljon az Európai Unióval, ha a jövőben felmerül, hogy menedékkérőket osszanak szét a tagállamok között.

Mit akar Orbán?

Meg akarja állítani a muszlim „migránsok” nagy számban való érkezését Európába, azzal érvelve, hogy fenyegetést jelentenek Magyarország és Európa keresztény identitására és kultúrájára nézve. A magyar miniszterelnök azt mondja, hogy az uniónak meg kell erősíteni határait a „migránsok” kívül tartása érdekében, ahogy Magyarország tette tavaly Szerbia és Horvátország felé. A népszavazást Orbán Magyarország szuverenitásával és függetlenségével hozza összefüggésbe, és azt reméli, hogy a magyar példa más uniós országokat is hasonló lépésre sarkall.

A részvételről

A 8,27 millió magyar választópolgár legalább 50 százalékának, plusz 1 főnek érvényes szavazatot kell leadnia ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás. De hiába a sosem látott mennyiségű kormányzati plakát és hirdetés, hiába mennek el jóformán mindenhová a kormánypárti képviselők, hogy szavazásra buzdítsák az embereket, a felmérések szerint kérdőjeles, meglesz-e az érvényességi küszöb, bár a nemek óriási túlsúlya borítékolható. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta az AP-nek, hogy állampolgárként fontos, hogy részt vegyünk a népszavazáson, de a kérdés természetéből fakadóan arra biztatják az embereket, hogy érvénytelen szavazatot adjanak le.

Migránsok? Ufók?

Tavaly közel 400 ezren haladtak át Magyarországon Nyugat-Európa felé, de a sokat kritizált pengedrót és az új intézkedések hatásosnak bizonyultak. Tavaly Magyarország 508 embernek adott menedéket, idén is hasonló számra számítanak. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a népszavazást kifigurázó plakátjain egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy egy átlag magyar több ufót lát életében, mint bevándorlót. Az AP megjegyzi, hogy a Magyar Ufókutatók Szövetsége évente kéttucatnyi bejelentést kap ufóészlelésről.

Félelemkeltés

A romákat, nyugdíjasokat, kisgyerekeseket, önkormányzati lakásokban élőket is azzal igyekszik szavazásra buzdítani a kormány, hogy rosszul járnak, ha Magyarországnak menekülteket kell befogadnia. Kormánypárti tisztségviselők beszélnek arról, hogy csökkennek majd a juttatásaik, el kell hagyniuk otthonukat, vagy terrortámadások áldozataivá válhatnak. A kormány az állami tévé hathatós közreműködésével sokszor több hónapos történeteket melegít fel.

Mi lesz utána?

A kormány nem mondta meg, milyen konkrét következménye lesz, ha érvényes lesz a népszavazás a nemek többségével. Szóba került az alkotmánykiegészítés lehetősége, de az nem, hogy pontosan mi kerülne az alaptörvénybe. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a népszavazás nem lehet bukás, az érvénytelenség sem jár negatív következményekkel Orbán számára, Kovács szerint elég, ha nagy mennyiségű „nem” szavazat áll a kormány álláspontja mögött. Ugyanakkor a jobbikos Vona Gábor szerint a miniszterelnöknek le kell mondania, ha nem lesz érvényes a referendum. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy vélte, Brüsszel nagyon jól tudja, hogy a magyar közvélemény elutasító a bevándorlással szemben, de az alacsony részvétel, különösen ilyen nagyszabású kampány után komoly belpolitikai vereséget jelenthet Orbán Viktor számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik