Közélet

Így magyarázzák a vasárnapi népszavazást a nemzetközi sajtóban

24.hu
24.hu

2016. 09. 29. 13:31

Az AP cikkéből kiderül, hogy Brüsszelben tudják, hogy a magyarok elutasítják a bevándorlást, a referendumnak inkább belpolitikai következménye lehet.

Részletes magyarázó cikket közölt az amerikai AP hírügynökség a vasárnapi magyarországi népszavazásról. Azt írják, a referendumtól Orbán Viktor azt reméli, hogy kormánya széles körű támogatást kap ahhoz, hogy szembeszálljon az Európai Unióval, ha a jövőben felmerül, hogy menedékkérőket osszanak szét a tagállamok között.

Mit akar Orbán?

Meg akarja állítani a muszlim „migránsok” nagy számban való érkezését Európába, azzal érvelve, hogy fenyegetést jelentenek Magyarország és Európa keresztény identitására és kultúrájára nézve. A magyar miniszterelnök azt mondja, hogy az uniónak meg kell erősíteni határait a „migránsok” kívül tartása érdekében, ahogy Magyarország tette tavaly Szerbia és Horvátország felé. A népszavazást Orbán Magyarország szuverenitásával és függetlenségével hozza összefüggésbe, és azt reméli, hogy a magyar példa más uniós országokat is hasonló lépésre sarkall.

A részvételről

A 8,27 millió magyar választópolgár legalább 50 százalékának, plusz 1 főnek érvényes szavazatot kell leadnia ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás. De hiába a sosem látott mennyiségű kormányzati plakát és hirdetés, hiába mennek el jóformán mindenhová a kormánypárti képviselők, hogy szavazásra buzdítsák az embereket, a felmérések szerint kérdőjeles, meglesz-e az érvényességi küszöb, bár a nemek óriási túlsúlya borítékolható. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta az AP-nek, hogy állampolgárként fontos, hogy részt vegyünk a népszavazáson, de a kérdés természetéből fakadóan arra biztatják az embereket, hogy érvénytelen szavazatot adjanak le.

Migránsok? Ufók?

Tavaly közel 400 ezren haladtak át Magyarországon Nyugat-Európa felé, de a sokat kritizált pengedrót és az új intézkedések hatásosnak bizonyultak. Tavaly Magyarország 508 embernek adott menedéket, idén is hasonló számra számítanak. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a népszavazást kifigurázó plakátjain egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy egy átlag magyar több ufót lát életében, mint bevándorlót. Az AP megjegyzi, hogy a Magyar Ufókutatók Szövetsége évente kéttucatnyi bejelentést kap ufóészlelésről.

Félelemkeltés

A romákat, nyugdíjasokat, kisgyerekeseket, önkormányzati lakásokban élőket is azzal igyekszik szavazásra buzdítani a kormány, hogy rosszul járnak, ha Magyarországnak menekülteket kell befogadnia. Kormánypárti tisztségviselők beszélnek arról, hogy csökkennek majd a juttatásaik, el kell hagyniuk otthonukat, vagy terrortámadások áldozataivá válhatnak. A kormány az állami tévé hathatós közreműködésével sokszor több hónapos történeteket melegít fel.

Mi lesz utána?

A kormány nem mondta meg, milyen konkrét következménye lesz, ha érvényes lesz a népszavazás a nemek többségével. Szóba került az alkotmánykiegészítés lehetősége, de az nem, hogy pontosan mi kerülne az alaptörvénybe. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a népszavazás nem lehet bukás, az érvénytelenség sem jár negatív következményekkel Orbán számára, Kovács szerint elég, ha nagy mennyiségű „nem” szavazat áll a kormány álláspontja mögött. Ugyanakkor a jobbikos Vona Gábor szerint a miniszterelnöknek le kell mondania, ha nem lesz érvényes a referendum. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy vélte, Brüsszel nagyon jól tudja, hogy a magyar közvélemény elutasító a bevándorlással szemben, de az alacsony részvétel, különösen ilyen nagyszabású kampány után komoly belpolitikai vereséget jelenthet Orbán Viktor számára.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.