Közélet

51 százaléknyian mondták, hogy érvényesen fognak szavazni vasárnap

Megjósolhatatlan, hogy mi lesz a vége.

Négy nappal a kvótanépszavazás előtt is megjósolhatatlan, hogy érvényes lehet-e a referendum – derül ki az Index és a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából.

A felmérésből kiderül: az utóbbi hetekben egyszerre nőtt azok aránya, akik nemmel szavaznának, és azoké is, akik el sem mennek szavazni. Jelen állás szerint 53 százaléknyian vannak azok, akik el akarnak menni, de ebben benne vannak azok is, akik érvénytelen szavazatot adnának le. Azok, akik érvényesen szavaznának, 51 százaléknyian vannak.

Az elmúlt egy hónapban 37-ről 43 százalékra nőtt azok aránya, akik azt tervezik, hogy elmennek szavazni október 2-án, és nemmel voksolnak. Mindezek alapján szinte biztos, hogy 90 százalék felett lesz a „nem” szavazatok aránya. Augusztus vége óta 5-ről 2 százalékra csökkent a kormány kérdésére igennel válaszolók aránya, de 19-ről 23 százalékra nőtt azoké, akik azt mondták, biztosan távol maradnak.

Azt is csak két százaléknyian tervezik, hogy elmennek, de szándékosan érvénytelen szavazatot fognak leadni.

A kutatás vezetője, Závecz Tibor azt mondta, a közvélemény-kutatások a tényleges viselkedést mérik legnehezebben, sokan ugyanis még egy kérdezőbiztos előtt is úgy érzik, hogy illik aktívabbnak mutatkozniuk, mert ez a külső elvárás. A mért részvételi hajlandóság így szinte mindig túllépi azt, amire ténylegesen sor kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik