Közélet

Reagált a Helsinki Bizottság: “A népszavazás intézményét nem mi csúfoljuk meg, hanem a kormány”

Mészáros István László kedden a Vigyázó Blogon jelentette be, hogy kilép a Magyar Helsinki Bizottságból. A korábbi SZDSZ-es politikus a 90-es évek elejétől vett részt a jogvédő szervezet munkájában, az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöke volt 1990 és 1998 között. Döntését posztja szerint azért hozta meg, mert a Helsinki Bizottság a kvótanépszavazás “meghekkelésére” bíztatja az embereket. Mint írta:

Megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet (amelyik anno úttörő szerepet vitt az emberi jogvédelem ethoszának meghonosításában) mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol.

Blogposztjában egyértelműen leszögezi, hogy vasárnap nemmel fog szavazni. Hozzáteszi:

Végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett. Innét már senki le nem mossa róla, hogy ténylegesen egy jól körülhatárolható politikai tábor szekerét tolja.

A Magyar Helsinki Bizottság honlapján a szervezet társelnökei, Pardavi Márta és Kádár András Kristóf reagáltak Mészáros István László kilépésére. Mint írják,

a Helsinki Bizottság továbbra is a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet. A népszavazás intézményét nem mi csúfoljuk meg, hanem a kormány, amikor egy olyan kérdésben tart referendumot, amelynek „jogi szempontból […] nincs jelentősége, mert semmi olyat nem eredményez, amit az Országgyűlés népszavazás nélkül ne tudna megtenni”. Az idézet nem valamelyik blogbejegyzésünkből származik, hanem egykori tagtársunktól, a hozzád hasonlóan „nem”-párti Hack Pétertől.

A társelnökök levele szerint egyetlen párt szekerét sem tolják,

Az emberi jogok ügye szükségszerűen politikai kérdés is egyben.

Kőszeg Ferenc alapító pedig leszögezi: Magyar Helsinki Bizottság mindig elkerülte, hogy álláspontját pártérdekeknek rendelje alá. A teljes leveleket itt olvashatja el.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik