Közélet

Kövér László: A kormánnyal nem lehet szórakozni

kövér lászló (kövér lászló)
kövér lászló (kövér lászló)
Szerinte Brüsszel nem hagyhatja figyelmen kívül a népszavazás eredményét.

 

Az Országgyűlés elnöke szerint a kvótareferendum többről szól egy országgyűlési választásnál is. Kövér László az InfoRádióban azt mondta, a fórumokon megjelentek számából ő azt olvasta ki, hogy nagy az érdeklődés, és nem csak a Fidesz törzsközönsége megy el. Van egy jogos aggodalom Európa és Magyarország jövője iránt, és nagyfokú egyetértést lát a kormány és az emberek között e kérdésben, egyébként pedig nincs olyan választás, amelyre ne lenne érdemes elmenni.

Olyan csekély erőfeszítésbe telik elsétálni a házunktól néhány száz méterre lévő szavazófülkéig, hogy a legcsekélyebb tét is megéri, mert mégiscsak a saját sorsunkat befolyásoljuk valamilyen mértékben.

Az, hogy a népszavazásnak lesz-e közjogi következménye vagy nem, az eredménytől függ. Ez lehet akár törvény- vagy alaptörvény-módosítás, de ezzel most nem foglalkoznak, a hátralévő néhány napban minél több embert szeretnének meggyőzni. A házelnök cáfolta, hogy halott lenne a kvóta. Folyamatban vannak azok az eljárások, amelyek ezt célozzák. Brüsszelben azért csöndesebbek, azért tettek félreérthető kijelentéseket, mert nagyon is tartanak a magyar népszavazástól.

Nem hiszem, hogy Brüsszel megengedné magának azt, hogy egy egyértelmű, világos jelzést figyelmen kívül hagyna október 2-a után.

Ha érvényes lesz a voksolás, az azt jelenti, hogy a mindenkori kormányt legalább három évig kötelezi a népakarat. Ha nincs meg ez a többség, akkor “csak” politikai értelemben kötelezi a mostani és következő kormányokat a népakarat, hogy szembeszálljanak továbbra is minden olyan brüsszeli kísérlettel, amely megpróbálja Magyarország kulturális, etnikai arculatát is átformálni, ami Nyugat-Európa több országában már megtörtént – mondta.

Kövér László szerint nem véletlenül értékelődött fel Orbán Viktor, a kormány és Magyarország szerepe az európai porondon az elmúlt időben.

Vannak olyan nemzetközi politikai, gazdasági erőcsoportok, amelyeknek van egy világos víziójuk Európáról. Nem a nemzetállamok Európáját, hanem egy gyökértelenné tett populáció nemzetek feletti kvázi demokráciáját szeretnék látni – tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke szerint a probléma gyökere abban rejlik, hogy olyan politikusgeneráció áll az unió élén, amely marxista vagy még attól is balra lévő fiatalkorra tekint vissza nosztalgiával, nem tudnak távlatokban gondolkodni. Napi politikai érdekek vezérlik őket, nem érdekli más, csak a következő választás, amit meg akarnak nyerni. Nem csak azt kell önzésként láttatni, hogy Magyarország vagy a V4-ek védik a saját érdekeiket, hanem az is önzés, ha egy adott ország a saját döntését európai érdekként állítja be, mint ahogy tette Németország – jelentette ki.

Kövér szerint a legnagyobb módosulás Ausztria politikájában figyelhető meg, az olaszok vagy a görögök ugyanakkor semmit nem változtak az elmúlt egy évben, és Németországban is inkább az emberek hangulata változott, nem a politika. A probléma ugyanakkor akkorára duzzadt, hogy ezt pusztán retorikai fordulattal nem lehet megoldani. Az unió és benne a nagy államok tanácstalanságban vergődnek, nem képesek annak kimondására, hogy nem kezelni kell a migrációt, hanem megállítani – közölte.

A hazai munkaerő megtartásáról azt mondta, egyetlen kormány sem teheti meg, hogy akadályozza a munkaerő szabad áramlását. Emlékeztetett: a V4-ek kormányai a saját munkavállalóik védelmében álltak ki a Brexit kapcsán. Eközben ugyanakkor egyfajta bérkiegyenlítődés zajlik, a nettó bérnövekedés 7 százalékos volt – jegyezte meg. Azt azonban egyetlen kormánytól se várja senki, hogy rövid távon fel tudja zárkóztatni a béreket – mondta.

Kitért arra is: az online szerencsejátékkal kapcsolatos kedden elfogadott törvénymódosítás jelzés arra, hogy nem lehet “a kormánnyal szórakozni”, nem engednek a szerencsejáték-iparban azoknak, akik ki akarják vinni a pénzt Magyarországról. A házelnök arról is beszélt, hogy a szombati fővárosi robbantás “egy borzasztó dolog, becstelen cselekedet”. Nem lehet racionális magyarázatot találni arra, ha valaki eljut oda, hogy megpróbál megölni másokat. Reméli, minél előbb elfogják a tettest – tette hozzá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik