Közélet

Ezért lehet tananyag Orbán a nyolcadikosoknak

Az államtitkár még leckéztet is.

Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől Ikotity István, az LMP parlamenti képviselője próbált részleteket megtudni a korábban nagy vihart kavart nyolcadikos tankönyvről. A Horváth Péter – lspánovity Márta által jegyzett, nyolcadikosoknak írt tankönyvvel kapcsolatban az ellenzéki politikus a következő kérdéseket tette fel.

Pontosan kik és mikor minősítették a kiadványt az engedélyezési eljárás során ?

Pontosan milyen minősítést kapott a kiadványt az engedélyezési eljárás során?

Pontosan kik engedélyezték, hagyták jóvá a kiadvány tankönyvvé válását?

Pontosan hány diák tanul jelenleg ebből a tankönyvből?

Rétvári Bence államtitkár válaszában hosszasan magyarázta, milyen jogszabályoknak kell megfelelnie minden állami és nem állami kiadású tankönyvnek. Az államtitkár szerint az ominózus kiadvány egy már bevált, népszerű sorozat része, amelyet a kipróbált és elismert szerzők az utóbbi években — a 2012-ben kiadott kerettantervek alapján — átdolgoztak.

Két (névtelen) szakértő adta áldását

Az Oktatási Hivatal megbízásából egy pedagógiai és egy technológiai szakértő bírálta el a kiadványt, mindketten támogatták tankönyvvé nyilvánítását.

A pedagógiai szakértő minden értékelési pontban 3-as (jó) vagy 4-es (kiváló) értékelést adott. A technológiai szakértő minden értékelési pontban 4-es (kiváló) értékelést adott.

Rétvári a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. adataira hivatkozva azt írta, hogy a tankönyvből 44 297 darabot rendeltek a tanulóknak, további 2 308-at pedig tanári példánynak.

Az idei tanévben bővült a nyolcadikosoknak és a tizenkettedikeseknek a tananyag: a történelmet nem 1990-ig, hanem 2004-ig, az európai uniós csatlakozásig kell tanulni. A társadalmi és állampolgári ismeretek feldolgozásához a tankönyv problémaközpontúan közelít meg több témát, így a globalizációt is.

Ebbe a részbe került be szemelvényként Orbán Viktor beszéde is más politikusok beszédeivel együtt. Az idézet célja nem kész válasz megtanítása, hanem a kérdés alapos vizsgálatához való kiindulópont, vitaindítás, amelyet a pedagógus saját pedagógiai munkája során felhasználhat vagy elhagyhat.

Rétvári államtitkár maga írta, hogy számára nehezen értelmezhető,  hogy az LMP

“ezek szerint tiltaná az aktuális társadalmi kérdésekben való gondolkozást és vitát a diákoknak.”

Ő furcsállja, hogy egy olyan párt, amelyik a globalizációt fontos és veszélyes kérdésnek tartja, a diákoknak nem engedné erről a párbeszédet.

A modern magyar köznevelés fontos eleme, hogy önálló gondolkodásra és a valóság olykor kritikus szemléletére nevelje a fiatalokat, és ettől még az Ön nemtelen, személyeskedő és fenyegető támadása sem fog eltántorítani minket. 

Nem feledkeztek meg Gyurcsányról sem

A tankönyvben Orbán 2015-ös brüsszeli beszéde a bevándorlásról az apropója annak, hogy megkérdezzék a diákokat: mit gondolnak, miért kell a volt gyarmattartó országoknak máshogy viszonyulniuk a bevándorláshoz: Orbán Viktor a könyvben megjelenik a párkányi híd felavatásán, és II. János Pál pápa mellett. Gyurcsány Ferenc is szerepel a könyvben, mivel éppen 2004-ben váltotta Medgyessy Pétert a miniszterelnöki székben. Nála az elismert, kipróbált szerzők hozzáteszik, hogy korábban a privatizáció egyik nyerteseként az üzleti életben tevékenykedett.

A Demokratikus Koalíció az üggyel kapcsolatban közölte, hogy a legsötétebb diktatúrák gyakorlatát idézi, hogy Orbán Viktort népszerűsítő fényképek, de még a miniszterelnök egy friss idegenellenes beszéde is a nyolcadikos történelem tankönyvbe került.

Korábban az MSZP követelte, hogy azonnal vonják vissza a tankönyvet. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke az oktatási jogok biztosához fordult, mert pártja szerint sérti a világnézetileg semleges oktatást, hogy “aktuálpolitikát tanítanak a nyolcadikos gyerekeknek történelemnek álcázva”.

Szerinte a tankönyv erős politikai narratívát képvisel, ami egybecseng a kormánypártok aktuálpolitikai álláspontjával a nemzetek közötti vándorlás területén. Kunhalmi arra várt választ az oktatási jogok biztosától, hogy nem sérülnek-e a gyerekek jogai, ha egy állami tankönyvben egy hivatalban lévő politikus beszédéből idéznek egy megosztó témában, egy aktuális kormányzati kampánnyal teljes összhangban, minden forráskritika és ellenvélemény megjelenítése nélkül.

Fidesz: Orbán megkerülhetetlen

A Fidesz szerint elnöke, a jelenlegi miniszterelnök a rendszerváltás óta meghatározó és megkerülhetetlen szereplője a magyar politikának. A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte, hogy az MSZP Aáry Tamás Lajoshoz fordult.

Orbán Viktort a magyar emberek már háromszor választották meg Magyarország miniszterelnökévé. A rendszerváltás óta meghatározó és megkerülhetetlen szereplője a magyar politikának.

Korábban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) is közleményt adott ki.

Magyarországon nincs olyan törvény vagy rendelet, amely szabályozná, hogy a tankönyvekben mennyi idő elteltével kerülhetnek be adatok, információk, történelmi események. A szerző, valamint a téma határozza meg, hogy felhasznál-e 2004 után született dokumentumokat, eseményeket vagy sem.

Az OFI tudatta, hogy mivel a tankönyv a tankönyvjegyzéken szerepel, a tankönyvi jóváhagyás folyamatán átesett, ezért tartalma is megfelel a hatályos Nemzeti alaptantervnek (Nat) és a kerettanterveknek.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik