Közélet

Orbán szünetnélküli kampányolását kritizálja a külföld

Egy német és egy olasz médium is Orbán Viktor migránsokhoz való hozzáállását kritizálta. Az egyik szerint szomorú, hogy a magyar kormányfő deportálná a migránsokat.

A közelgő magyar kvótanépszavazás kampányának hangvételét kommentálta pénteken a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió és az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap is.

Az Egy ország bezárkózik – Magyarország a menekült-népszavazás előtt című összeállításban a Deutschlandfunk szerkesztői, Clemens Verenkotte és Stephan Ozsváth kiemelték: Orbán Viktor “mentális hadiállapotba” helyezte országát,

migrációs áradatokról beszél, meg akarja védeni a keresztény Magyarországot a muzulmánoktól, és általánosítva egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé.

A kvótareferendumot felvezető kampánnyal kapcsolatban megállapították, hogy a parlamenti választási kampányok között “már nincsen szünet”, ami “a populista rezsimek tipikus jelensége”. A kormány kampánya “populista játék a félelemmel, de működik”, ezt mutatja, hogy a magyarok kétharmada egyetért a kormány “kemény irányvonalával” – fejtették ki.

Sokkolónak, magyar szégyennek és ijesztőnek nevezte az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap Orbánnak a migránsok Európán kívüli elhelyezésére vonatkozó, az olasz sajtóban begyűjtésként és deportálásként értelmezett javaslatát. A lap címoldalon közölt kommentárja szerint egy demokratikusan megválasztott európai vezető szavainak még ha “nacionalista és populista” is, mint Orbán, mindig mértéktartónak kell lennie.

A napilap külföldi tudósítója szerint az Orbán által használt “begyűjteni” és “deportálni” szavak félelmet keltenek, mivel az Unió egyik kormányfője mondta ki őket. (A miniszterelnök az Origónak szeptember 22-én adott interjúban valójában az “össze kell gyűjteni, és ki kell vinni” kifejezéseket használta.)

Az olasz lap szerint az Orbán által gyakran nagy magabiztossággal hirdetett nemzeti szuverenitás nem ad felhatalmazást “szélsőséges nyelvezet és gesztusok” használatára, főleg nem az európai identitás és keresztény gyökerek nevében. (MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik