Közélet

Lázáréknak szent lesz a levéltitok, ha Orbán a Várba megy

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 23. 14:43

A miniszter szerint a címzés a borítékon nem volt elég.

Hogyan került a Miniszterelnökségre, ott hogyan bonthattak fel egy olyan ügyészségi levelet, amit az MSZP-frakcióvezetőnek címeztek? Tóth Bertalan erről kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert. A levélben az a határozat volt, amelyben az ügyészség elutasította Tóth Bertalannak az egyik MNB-alapítvány ügyében tett feljelentését. (A döntés ellen Tóth Bertalan panaszt nyújt be.)

Az ellenzéki politikus szerint fontos tisztázni a levél felbontásának körülményeit, különösen akkor, amikor az MTVA-nál fideszes lehallgatási botrány zajlik, a titkosszolgálatok megfélemlítéssel próbálnak újságírókat beszervezni. Tóth Bertalan úgy vélte, ha a felbontott levelére Lázár János nem ad magyarázatot, kérdéses, hogy az ügyészség határozatait a Miniszterelnökségen hagyják-e jóvá. 

Tóth Bertalan ezért arról kérdezte Lázár Jánost, 

„Ki és miért bontotta fel a Miniszterelnökségen a Fővárosi Főügyészség részemre címzett levelét?”

Meg arról, hogy a miniszter egyetért-e azzal, hogy — főszabály szerint — a leveleket a címzett jogosult felbontani, tartalmát megismerni? Ezen túl arra is kíváncsi volt,

Ki bontotta fel a Miniszterelnökségen a Fővárosi Főügyészség részemre címzett levelét?

Milyen indokkal bontotta fel a Miniszterelnökség munkatársa a Fővárosi Főügyészség részemre címzett levelét?

Mikor és ki észlelte a Miniszterelnökségen, hogy a Fővárosi Főügyészség nem a Miniszterelnökségnek címezte az említett levelet, hanem Dr. Tóth Bertalannak?

Hányan olvasták a felbontást követően a Miniszterelnökségen a Fővárosi Főügyészség részemre címzett levelét?

Hány alkalommal fordult elő eddig a fentebb leírtakhoz hasonló eset a Miniszterelnökségen?

Mit kíván tenni annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő, illetve, hogy a Miniszterelnökség ne sértsen meg levéltitkot

Lázár János a kérdések megválaszolásához fontosnak tartotta tisztázni az Országház postázási rendjét.

Ahogy azt bizonyára Ön is tudja, a Parlament épületét jelenleg az Országgyűlés Hivatalán kívül a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség is használja. A három intézmény postázója, ahol a levelek felbontásra kerülnek, egy helyiségben működik, a naponta nagyszámban beérkező levek szétosztása is itt történik.

A miniszter szerint gyakorlatilag kizárólag ez volt az oka a levéltitok megsértésének. 

Szerinte az nem elég, hogy Dr. Tóth Bertalan volt a címzett. Mivel a borítékon semmilyen egyéb megkülönböztető információ nem szerepelt, azt tévesen felbontották.

A hasonló esetek, félreértések elkerülésének leghatásosabb módját Lázár János abban látja, ha a mindenkori végrehajtó hatalom végérvényesen kiköltözik a törvényhozás épületéből és önálló címen folytatja munkáját.

A miniszter szerint az ilyen esetek világítanak rá arra, hogy nem feltétlenül megfelelő az a több évtizedes gyakorlat, hogy a kormányfő az Országházban dolgozik. A kormány célja, hogy a miniszterelnök, illetve az érintett minisztériumok mielőbb új helyre költözhessenek – tette hozzá. .

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.