Közélet

Európai Polgár Díjat kapott Kozma atya és Major Balázs

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 23. 12:15

Átadták az Európai Polgár Díjat pénteken Budapesten, az elismerést Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészet- és társadalomtudományi karának külügyi dékán-helyettese, a régészeti tanszék vezetője vehette át.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament (EP) alelnöke, aki Major Balázs kitüntetését javasolta, kifejtette: sokat dolgoztak azért, hogy méltó helyre kerüljön a díj, és fontos, hogy most a két díjazott keresztény értékeket védő, mentő munkáját együtt ismerik el.

Mint mondta, nemzetközi elismerésben, az EP kitüntetésében részesülhet Major Balázs, aki “megszállott kutató”, és munkájával a magyaroknak több mint egy évtizede nagy elismerést szerez. A díj révén Európa szerte még inkább megismerhetik a nevét és a munkáját, amely egyáltalán nem hétköznapi, de azt nagy szerénységgel, áldozatkészséggel végzi – vélekedett. Pelczné Gáll Ildikó kiemelte: remélhetőleg a kitüntetés hozzájárulhat ahhoz, hogy elismerjék azt a kiválóságot, amelyet Major Balázs és kutatócsapata képvisel.

Kötelesség

Major Balázs a díjat átvéve kollégáinak és hallgatóinak mondott köszönetet. Úgy érzik:

ha ott voltak Szíriában, amikor annyi támogatást kaptak a helyiektől, kötelességük akkor is ott maradni, amikor nehéz idők járnak az országra

– mondta.

Major Balázs arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző keresztes lovag vár feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amely nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem.

“Összehozta a szentet és a profánt”

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, aki Kozma Imrét felterjesztette a díjra, elmondta: fontos, hogy a mostani díjátadó biztatás legyen Európa számára, hiszen amit Imre atya létrehozott, az egy európai alkotás: “összehozta a szentet és a profánt”, Magyarországot és Európát, valamint Kárpát-medencét és Európát.

Mint fogalmazott, menekülteket befogadni, amikor még áll a berlini fal, elmenni a háborús Délvidékre, kórházat alapítani a szükséges feltételek nélkül mind nagy vállalkozás, de ez csak úgy megy, ha az ember mögött ott van valaki, és Imre atya ezt megélte. Az EP-képviselő szerint Imre atya egész életútja arról szól, hogy megpróbálja a lehetetlent, mert “van mögötte valaki, van vele valaki”, és ennek nagy eredményei vannak. Ebből ma Európában és Magyarországon óriási hiány van – vélekedett.

Kozma Imre a díjat átvéve mindenkinek köszönetet mondott, aki felfigyelt az erőfeszítéseire. Mint mondta, mi magyarok mindig is európainak tartottuk magunkat, Európában élünk.

“Az én Európám a kereszténységben született”, értékei keresztény értékek

– hangsúlyozta.

Kozma Imre római katolikus pap a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. 1989-es megalapítása óta a szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel, 7 regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét.
Az Európai Polgár Díjat idén ötvenen vehetik át. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.
A díjazottak a saját országukban rendezett ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben Brüsszelben rendezendő díjátadóra is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.