Közélet

Nem gond, ha nem fizetnek Orbán rokonai

A kormányfő unokaöccse pedig egy nyílt közbeszerzés után lett izmiri kirendeltségvezető.

A szocialista Mesterházy Attila élénk érdeklődést mutatott Orbán Viktor unokaöccsei iránt, de Szijjártó Péter külügyminiszter három mondattal elintézte mindkét rokon ügyét. 

Az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek a CIDER Alma Kft. felé fennálló teljes követelése megfelelő szerződési biztosítékokkal fedezett.

Ezt válaszolta a kereskedőházakért felelős tárcavezető az ellenzéki politikusnak, aki azt firtatta, hogy

mi történik, ha nem fizetnek az Orbán rokonok? 

Előzőleg sajtóhírek szóltak arról, hogy 3,2 milliárd forinttal tartozik a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak a CIDER Alma Kft., amelynél jelzálogként le is foglaltak ötmillió kukoricakonzervet és 1,5 millió magozott meggykonzervet.

Mesterházy szerint az amúgy is kínos ügy további érdekessége, hogy a CIDER Alma cégcsoportban üzlettárs Ökrös Imre, aki Orbán Viktor sógornőjének (Lévai Gizellának) az élettársa. Lévai Gizella egyik fia is feltűnik a cégcsoportban: Szeghalmi Ádám vezeti a Cider Alma Drogida Hungaro nevű leányvállalatát, amelynek korábban tulajdonosa is volt Ökrös Imrével. Tőlük került a kft. a Cider Alma tulajdonába, de a tulajdonosváltás után is Szeghalmi maradt az ügyvezető.

Mivel Szeghalmi Ádám testvére, Balázs is kötődik a Magyar Nemzeti Kereskedőházhoz, ezért Mesterházy Attila külön arra is kíváncsi volt,

hogyan került a magyar miniszterelnök unokaöccse a Magyar Nemzeti Kereskedőház izmiri kirendeltségének élére? 

A külügyminiszter erre már két mondatban válaszolt.

Az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szerződött partnereinek alkalmazottait, mint minden más esetben, így az izmiri iroda esetében is az MNKH Zrt. által lefolytatott nyílt közbeszerzési eljárás nyertese alkalmazza. Az alkalmazottak az MNKH Zrt.-vel nem állnak közvetlen jogviszonyban.

Vagyis Szeghalmi Balázs úgy került a Magyar Nemzeti Kereskedőház izmiri kirendeltségének élére, hogy a nyílt közbeszerzésen a Mesterházy Attila által Orbán Viktor barátjának titulált Adnan Polat megnyerte a működtetést. Ő alkalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik