Közélet

Ma délutánig lehet ellenzéki megfigyelőket küldeni a népszavazáshoz külföldre

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 06:59

Ma 16 órakor jár le a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje az október 2-ai országos népszavazásra, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig még senkit nem vett nyilvántartásba.

A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

A külképviseleti megfigyelőt a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) szeptember 22-én 16 óráig lehet bejelenteni, ezután az NVB ellenőrzi a külképviseleti megfigyelő választójogát, és – ha rendben találja – nyilvántartásba veszi.

Eddig még egyetlen megfigyelőt sem vett nyilvántartásba az NVB az országos népszavazásra. (A 2014-es európai parlamenti választáson 45 külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok.)

A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, a szavazás menetét figyelemmel kísérheti, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be. A megfigyelőnek emellett joga van a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírni.

Fontos szabály, hogy a megfigyelő a szavazást, illetve a külképviseleti választási iroda munkáját nem befolyásolhatja, nem zavarhatja, és a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni.

A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (a kormányt vagy a frakciókat) terhelik. A választópolgárok az országos népszavazáson 75 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.