Közélet

„Orbán Ráhel és Tiborcz István rendelkeznek diplomata útlevéllel?”

Nem. És azt tudta, hogy Bahreinben javasolt a hiteles fordítással ellátott házassági anyakönyvi kivonat?

Vadai Ágnes írásbeli kérdésében visszaidézte, hogy a bahreini energiaügyi hatóság honlapján tett közzé egy fotót, amelyen a kormányfő lánya, Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István tárgyal a bahreini energiaügyi miniszterrel. A fotókon Garamvölgyi Balázs tiszteletbeli bahreini konzul is szerepel, ezért a Demokratikus Koalíció független képviselője arról kérdezte a külgazdasági és külügyminisztert:

1. Orbán Ráhel rendelkezik diplomata útlevéllel?

2. Tiborcz István rendelkezik diplomata útlevéllel?

Vadai Ágnes kérdésére Szijjártó Péter röviden csak annyit válaszolt, hogy a DK alelnöke

által említett személyek nem rendelkeznek diplomata útlevéllel.

A Külgazdasági És Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata egyébként Bahreinbe változatlanul „csak saját felelősségre és indokolt esetben történő” utazást javasol.

Az ország a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik.

Az ebbe a kategóriába tartozó országokba, térségekbe utazóknak különös körültekintéssel kell felkészülniük az útra, fokozott elővigyázatosság javasolt, lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre az utazás elhalasztását is javasolják.

Mint írták: Bahreinben a túlnyomó részben síiták által lakott városrészekben, településeken összecsapások lehetnek a síita tüntetők és a biztonsági erők között, utóbbiak könnygázt is bevethetnek, de az is előfordulhat, hogy a tüntetők Molotov-koktélokat használnak, égő autógumikból úttorlaszokat emelnek, olajat locsolnak és acéltüskéket szórnak szét az úttesten.

Ezért azt tanácsolják az országban tartózkodóknak, hogy legyenek körültekintőek, kerüljék az esetleges csoportosulásokat és tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

A Konzuli Szolgálat szerint házaspárok esetében

feltétlenül javasolt, hogy rendelkezzenek hiteles fordítással ellátott házassági anyakönyvi kivonattal, különösen, ha az útlevelekben szereplő neveikből nem derül ki egyértelműen, hogy házastársak.

A Bahreinbe utazó magyar állampolgároknak ügyelniük kell a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására.

Fürdőruha, bikini használata ugyan elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg.

A szolgálat szerint a külföldiek által látogatott nagyobb bevásárlóközpontokban elfogadott a “lazább”, európai öltözet viselete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik