Munkácsy Golgotája (munkácsy, golgota, jézus, )
Közélet

Védett marad a Golgota, Pákh Imre hiába bízott a jogban

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 19. 11:30

A bíróság elutasította a keresetét.

Munkácsy Mihály Golgota című festménye védett marad. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerint nem vitatható a kép magyar kultúrtörténeti vonatkozása és az, hogy pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű örökségi elemnek minősül.

A közigazgatási pert Pákh Imre műgyűjtő, a festmény tulajdonosa indította a Forster-központ ellen a festmény védetté nyilvánítását elrendelő határozat miatt. A bíróság szerint a felperes nem tudott a visszaviteli kötelezettséget konkrétan alátámasztó bizonyítékkal szolgálni. Az ítélet jogerős, de felülvizsgálati kérelemmel a felek a Kúriához fordulhatnak.

Pákh Imre előzőleg a Klubrádió reggeli műsorában arról beszélt, ha a bíróság független, és csak a jogot veszi figyelembe, akkor nyert ügye van és megnyeri a pert. Akkor pedig leveteti róla a leplet és ismét látható lesz a debreceni Déri Múzeumban.

Ha viszont megfosztják a tulajdonosi jogaitól, akkor a kép marad letakarva – tette hozzá az üzletember. Pákh Imre nem zárkózott volna el attól, hogy tovább tárgyaljon az állammal a festmény eladásáról. Az üzletember és magyar állam között azért támadt vita, mert az állam 6 millió dollárért kívánja megvenni a képet, a tulajdonos viszont 9 millió dollárt kér a festményért.

Ha már hazafiság

Az ismert magyar származású amerikai műgyűjtő a Golgotát több mint egy évtizede vette meg, azért, hogy egyben maradhasson a Munkácsy-trilógia. Pákh Imre tavaly azt mondta a Figyelőnek, már akkor megállapodott vezető magyar politikusokkal, hogy rövid úton megoldást keresnek arra, hogy a műalkotás is a magyar államé legyen.

Pákh Imre akkor jelezte, az MNB által felkért értékbecslők számait nem látta, míg ő átadta a világ legismertebb aukciósházainak becslését. Mindhárom 10 millió dollár körüli összegre tette a Golgota értékét, és bár minden tisztelete a Falk Miksa utcai műkereskedőké, de a világ nagy aukciósházainak talán komolyabb tapasztalatuk van ilyen műalkotások felbecsülésében.

A műgyűjtő emlékeztetett rá, egyesek az ő hazafias érzelmeire apellálnak. Nekik üzente, hogy míg a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárért adta kölcsönbe a képét, addig ő ingyenes letétbe helyezte 13 éven át és a 10 millió dolláros külföldi ajánlattal szemben 9 millió dollárt kért. Annak örült, hogy a kormány felmérte: a Golgota nemzeti kincs.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2017. április 26.
Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt felszólal az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.