Munkácsy Golgotája (munkácsy, golgota, jézus, )
Közélet

Védett marad a Golgota, Pákh Imre hiába bízott a jogban

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 19. 11:30

A bíróság elutasította a keresetét.

Munkácsy Mihály Golgota című festménye védett marad. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerint nem vitatható a kép magyar kultúrtörténeti vonatkozása és az, hogy pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű örökségi elemnek minősül.

A közigazgatási pert Pákh Imre műgyűjtő, a festmény tulajdonosa indította a Forster-központ ellen a festmény védetté nyilvánítását elrendelő határozat miatt. A bíróság szerint a felperes nem tudott a visszaviteli kötelezettséget konkrétan alátámasztó bizonyítékkal szolgálni. Az ítélet jogerős, de felülvizsgálati kérelemmel a felek a Kúriához fordulhatnak.

Pákh Imre előzőleg a Klubrádió reggeli műsorában arról beszélt, ha a bíróság független, és csak a jogot veszi figyelembe, akkor nyert ügye van és megnyeri a pert. Akkor pedig leveteti róla a leplet és ismét látható lesz a debreceni Déri Múzeumban.

Ha viszont megfosztják a tulajdonosi jogaitól, akkor a kép marad letakarva – tette hozzá az üzletember. Pákh Imre nem zárkózott volna el attól, hogy tovább tárgyaljon az állammal a festmény eladásáról. Az üzletember és magyar állam között azért támadt vita, mert az állam 6 millió dollárért kívánja megvenni a képet, a tulajdonos viszont 9 millió dollárt kér a festményért.

Ha már hazafiság

Az ismert magyar származású amerikai műgyűjtő a Golgotát több mint egy évtizede vette meg, azért, hogy egyben maradhasson a Munkácsy-trilógia. Pákh Imre tavaly azt mondta a Figyelőnek, már akkor megállapodott vezető magyar politikusokkal, hogy rövid úton megoldást keresnek arra, hogy a műalkotás is a magyar államé legyen.

Pákh Imre akkor jelezte, az MNB által felkért értékbecslők számait nem látta, míg ő átadta a világ legismertebb aukciósházainak becslését. Mindhárom 10 millió dollár körüli összegre tette a Golgota értékét, és bár minden tisztelete a Falk Miksa utcai műkereskedőké, de a világ nagy aukciósházainak talán komolyabb tapasztalatuk van ilyen műalkotások felbecsülésében.

A műgyűjtő emlékeztetett rá, egyesek az ő hazafias érzelmeire apellálnak. Nekik üzente, hogy míg a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárért adta kölcsönbe a képét, addig ő ingyenes letétbe helyezte 13 éven át és a 10 millió dolláros külföldi ajánlattal szemben 9 millió dollárt kért. Annak örült, hogy a kormány felmérte: a Golgota nemzeti kincs.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.