Közélet

Gyurcsány Ferenc: A probléma nem Orbán

Fájdalmas kimondani, de az Uniónak a legkisebb gondja is nagyobb Magyarországnál. Az európai intézményrendszer történetének legnagyobb válságát éli át

– fogalmazott a Népszavának adott interjújában Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Nem látni a fix pontokat

Magyarország korábbi miniszterelnöke hangsúlyozta, a probléma nem Orbán. Véleménye szerint jönnek az új generációk, amelyek nem élvezik a korábbi jótéteményeket: a növekedést, a növekvő fogyasztást, a középosztály megerősödését, a kultúra demokratizálódását, a biztos munkahelyet, jövedelmet, szociális biztonságot.

Elégedetlenek, fogékonyak a szélsőségre.

Gyurcsány megjegyezte, az új generációk nem kapnak választ, és azt hiszik, kiolvasták a világot azzal, hogy átfutják a Facebookot. Imádja, de ez is elindít egy szétesési folyamatot.

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk

Nem igaz, hogy erős elnököt a nép, gyengét meg a parlament választ. Ezzel még nem akarjuk az elnöki rendszert, a köztársasági elnök erősebb közjogi felhatalmazását – állította Gyurcsány.

Mint mondta, nem igaz, hogy a baloldalnak nincs nemzetpolitikája, csak az nem a félelemből táplálkozik.

Progresszív nemzetpolitika, amely azt mondja, a nemzet legalább annyira kulturális, történelmi, mint szociális közösség. (…) Foglalkozni a nemzettel kell, de ez soha nem lesz olyan érzelem-telített, mint ahogyan a jobboldal megéli.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A politikus kiemelte, erősebbek vagyunk annál a kihívásnál, ami most bennünket ér, és Magyarország is erősebb annál, mint Orbán beállítja.

 

Első kormányfői programbeszédemben 12 éve, azt mondtam: Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk. Ma is ezt gondolom. Európa pokolian erős kulturális közösség, amelynek hasonlóan erős közös politikai intézményrendszerre volna szüksége.

Gyurcsány nem fél attól, hogy előbb-utóbb európai kormányunk, kormányfőnk legyen.

A kvótanépszavazásnak két tétje van

Ha nem mennek el elegen, akkor megterem a 2018-as fordulat reménye. Más részről, ha a demokratikus ellenzék veszít, azt Orbán úgy fogja értelmezni, hogy felhatalmazást kapott az elmúlt hat év folytatására. És nagy előnnyel fog nekivágni a ciklus utolsó másfél évének – mondta a DK elnöke.

Aki meg akarja őt állítani és reményt akar teremteni, annak el kell utasítania a népszavazást.

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik