Közélet

Csak Orbán márkahűsége biztos, minden más titok

orbán viktor autója (orbán viktor, )
orbán viktor autója (orbán viktor, )
A TEK nem árulta el, hány kisbuszt használnak, mennyiért.

A kormányfőt az utóbbi években különböző rendszámú Volkswagen Multivanokkal lehetett látni, ezért a Bors arra volt kíváncsi, hány ilyen kisbuszt használ a miniszterelnök. Orbán Viktor régóta hű ehhez a márkához. 2012 óta egy ugyanilyen típusú, szürke autót többször is maga vezetett. Erről korábban annyit árult el a Miniszterelnöki Sajtóiroda, hogy azt a Fidesz bérli pártelnöknek, aki azt magáncélokra is használja.

Kormányfőként – védett személyként – egy fekete, szirénával felszerelt Transporterben ül. A miniszterelnök védelméért felelős Terrorelhárítási Központ (TEK) a lappal csak annyit közölt, hogy a járművek a szervezet állományában vannak. Azt nem árulták el, hány ilyen kisbuszt használnak, és mennyiért. Mint írták, a miniszterelnök védelmének ellátásához mindig az aktuális biztonsági körülményeket figyelembe véve választanak járművet.

Az autók külföldi használatára akkor kerülhet sor, ha a külföldi társszervek és a helyi magyar külképviselet nem tud megfelelő gépjárművet biztosítani. A védelem hatékonysága érdekében egyéb részletekről nem áll módunkban információt adni.

A kormányfő divatot teremtett

Korábban az is kiderült, hogy már a kormánytagok fele szolgálati kisbusszal fuvaroztatja magát, elhagyva a legtöbb államtitkár által használt, majdnem feleannyiba kerülő középkategóriás Skodát. Az állami autóflottát kezelő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) az elmúlt két évben tíz kisbuszt szerzett be 161,5 millió forintért.

Kisbusza van már Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, és a miniszterek közül Rogán Antalnak, Balog Zoltánnak, Szijjártó Péternek és Seszták Miklósnak. Egyébként a VW Multivanok ára járművenként 15-16 millió forint volt, az új Skoda Superbek ára 8 és 9,7 millió forint között mozgott. Korábban egy ilyen kisbuszt vezetett szabálytalanul Habony Árpád is, de később kiderült, az nem is volt forgalomban.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik