Közélet

Büfézés lett a forradalomból – tíz éve volt az MTV-székház ostroma

2006. szeptember 19. reggelén egy másik Magyarországra ébredtünk. A harmadik köztársaság soha nem látott olyan zavargásokat, amely ezen a hajnalon ért véget. Így zajlottak a tévéostrom eseményei.

2006. szeptember 17., vasárnap

Valamikor a délután folyamán

A zavargásba torkolló eseménysorozat kezdete – egyetlen pontját kivéve – a legjobban ismert mozzanat. Egy motoros futár a Magyar Rádió, az RTL Klub és az Origo munkatársainak ekkor visz el egy-egy CD-t. Ezen található az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc beszéde, amelyet az MSZP frakciójának mondott el Balatonőszödön, május 26-án, nem sokkal a nyertes választások után. Egyetlen dolgot nem tudunk 10 év után sem; hogy ki volt a feladó.

16:00

A felvételt – annak hitelességének igazolása után – előbb a Magyar Rádió, nem sokkal később az Origo publikálja. Hamarosan az összes médiafelület beszámol róla.

c4bGyj

17:00 körül

A Győrben tartózkodó Gyurcsány Ferenc az RTL Klub riporterének megerősíti, hogy ő hallható a felvételen.

Még aznap este

Tüntetők vonulnak az Országház épülete elé a Kossuth térre, ahol a miniszterelnök távozását és előrehozott választásokat követelnek a szónokok. Gyurcsány Ferenc a Szólás Szabadsága című műsorban beszél a májusi frakcióülésről.

Szeptember 18., hétfő

A nap folyamán

A politikai élet minden fontosabb szereplője megszólal az őszödi beszéd ügyében. A Kossuth téren folyamatosan tüntetnek. Estére többezres tömeg gyűlik össze a zord időjárás ellenére.

21:45

A tüntetők egy csoportja átmegy a pár száz méterre lévő Szabadság térre a Magyar Televízió székházához, hogy ott megpróbálják petíciójukat a televízióban közzétenni. A Toroczkai László vezette csoportot az MTV biztonsági őrei nem engedik be a székházba. Toroczkai ezután visszamegy a Kossuth térre, hogy felszólítsa a tömeget, tartsanak vele a Szabadság térre. Az MTV elnöke, Rudi Zoltán azonban ekkor sem tárgyal a tüntetők képviselőivel.

A kötévében azonnal beszámolnak a Szabadság téren történtekről. A stúdióban épp Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével vitázik az Este című műsorban, amelyet Baló György vezetett. A műsorban később Török Gábor politológussal elemzik a kialakult helyzetet. Mindannyian kis időre az épületben ragadnak.

22:00-23:30

Megérkezik az első nagyobb rendőri erősítés a térre. A tüntetők keménymagja kövekkel dobálja a rendőröket, akik elkezdik a tömeg feloszlatását, de nem járnak sikerrel. A túl kis létszámmal felálló rendőri csoport beszorul a székház bejáratához. Többször egészen a kapuhoz szorulnak, ahonnan néha előrébb tudják tolni a tömeget. Mind a rendőrök, mind a tüntetők hevenyészett barikádokat állítanak fel.

Budapest, 2006. szeptember 19. Egy tüntetõ egy égõ gépkocsi elõtt a Magyar Televízió székházánál, amikor több mint ezer fiatal rohamozta meg az MTV épületét. MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2006. szeptember 19. MTI Fotó: Kovács Tamás

23:30

Megérkezik a térre a REBISZ vízágyúja, amivel megtisztítják a rendőrök a kapu környékét. Azonban az autóból elfogy a víz, a térről érkező rendőröknek vissza kell vonulniuk. A tömeg ezután még erőszakosabb lesz. Elkezdik felgyújtani a székház előtt parkoló autókat. Ekkor ég ki a többi közt Baló György kocsija is. A tűz átterjed a székházra is. Tűzoltók érkeznek a térre, akiknek előbb segítenek a tüntetők, majd elveszik tőlük a fecskendőt, amit aztán a székház bejáratát tartó rendőrökre irányítanak, amíg a tűzoltók el nem zárják a vizet.

MTI
Fotó: MTI

00:00

A rendőrök újabb tömegoszlatási kísérlete során visszatér a vízágyú 80-100 gyalogos rendőr kíséretében. A teherautó azonban tengelyig elkaparja magát a Szabadság tér füvén. Az akció kudarcba fullad. A gyalogos rendőrök elmenekülnek, a vízágyú személyzete elhagyja a járművet, azt a tüntetők darabjaira szedik szét.

Budapest, 2006. szeptember 19. A tüntetõk elfoglalják a rendõrök vízágyúval felszerelt rohamkocsiját a Magyar Televízió bejáratánál, amikor több mint ezer tüntetõ ostromolta meg az MTV épületét. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

A Magyar Televízió ekkor még tudósít az ott történtekről, és az összes országos csatornán is követni lehet az eseményeket. Azóta médiatörténelemmé vált a Hír tv tudósítása, amelyben Császár Attila tudósító többször forradalomnak nevezi és az 1956-os eseményekhez hasonlítja a téren történteket (amelyet később maga Sólyom László akkori köztársasági elnök kér ki magának).

Szeptember 19.

00:00 – 2:00

Az összes oszlatási kísérlet kudarcba fullad. A rendőrök úgy döntenek, kimenekítik a televízió épületében tartózkodókat (köztük Navracsics Tibort és Juhász Ferencet). Kert Attila hírigazgató még átveszi a tüntetők petícióját, végül az MTV beszünteti a sugárzást, a dolgozók a Nádor utcai hátsó kijárat felé távoznak. Nem sokkal később a bejáratot addigra bebarikádozó rendőri csapat is követi őket. Az épület elhagyatottá válik.

2:00

A tüntetők egy kisebb csoportja egy oldalsó bejáraton betör az épületbe. Hamarosan felbontják a bejárat barikádjait és több száz fő kezd randalírozni az épületben. Ekkorra már békés hangulatban nézelődnek a tüntetők az épületben. Egyéb ötlet híján kifosztják a büfét, majd lassan hazaindulnak a Szabadság térről.

Kiégett, megrongált, összetört gépkocsik a Magyar Televízió (MTV) Szabadság téri székháza előtt, miután a tüntetők megpróbálták elfoglalni az intézményt. A felgyújtott és kiégett autókon, a televízió épületéből kihordott, összetört és szétdobált berendezési tárgyakon fellelhető nyomokat rögzítenek a bűnügyi technikusok. Budapest, 2006. szeptember 19. MTI Fotó: Füzesi Ferenc
Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik