Közélet

A Fidesz lélegeztetőgépen tartaná az MSZP-t a 2018-as választásokig

A kormánypártnak nem érdeke, hogy végzetesen meggyengüljenek a baloldali jelöltek.

A Fidesznek nem érdeke, hogy az MSZP eltűnjön a süllyesztőben, olyannyira, hogy készek a szocialisták hóna alá nyúlni, ha szükséges, hogy minden választókerületben maradjon egy közepesen erős baloldali jelölt a 2018-as választáson – erről ír az Index pénteki cikkében.

A portál felidézi, hogy sokan spekulálnak azon, hogy a mára igencsak megroggyant MSZP önmagától nem bénázhat ennyit, fideszes kollaboránsok lehetnek a soraik közt. Például nyáron az elnökválasztás előtt Szanyi Tibor beszélt arról a Magyar Narancsnak, hogy „a NER-rel kollaboráns kollégák” érdekeltek a meglévő status quo fenntartásában, és Botka László is beszélt arról, hogy „találkozott olyan szocialista önkormányzati képviselővel, “akit a legkevésbé sem a harcias ellenzékiség jellemzett a Fidesszel szemben”. Több egykori baloldali politikus is a közvélemény számára váratlanul kormányzati pozícióhoz jutott.

Az Index újságírója fideszes és szocialista politikusokkal, háttéremberekkel beszélgetett arról, hogy mekkora befolyása lehet a Fidesznek az MSZP-n belül. Ennek során az derült ki, hogy szinte mindenkinek van egy története összefonódásokról, alkukról. Magas szinten is egyezkednek a két párt emberei „megnemtámadási szerződésekről”, vagy arról, hogy elmondják egymásnak, mire készülnek a háttérben. Előfordul, hogy üzleti érdekből fognak össze, vagy egymás embereinek elhelyezését segítik.

Mindezek ellenére nincs szó arról, hogy a Fidesz „beköltözött” volna az MSZP-be, és ők irányítanák a pártot. Egy, a kormányzati stratégiára rálátó fideszes politikus azt mondta, nevetséges teória, hogy a Fidesz-központból irányítják az MSZP-t és így okoznak szándékosan kárt. A kormánypártban sokak számára kezd egyértelművé válni, hogy a 2018-as fideszes győzelemhez az MSZP-re is szükség van, ezért kevés fronton támadják a pártot, hagyják erősödni.

A 2018-as esélylatolgatás során a Fidesz azt tapasztalta, hogy ők vezetnek bár, de az ellenzékiek – a baloldalt és a Jobbikot is ideértve – többen vannak, és meg kell akadályozni, hogy egy irányba szavazzanak. Az időközi választások tanúsága szerint ugyanis van átjárás a baloldali és a jobbikos jelöltre szavazók közt. Ha valahol például végzetesen meggyengül az MSZP, a Fideszt utáló baloldaliak taktikai okból átszavazhatnak a legesélyesebb ellenzéki, adott esetben a Jobbik jelöltjére – áll a cikkben.

Ezért az Index kormánypárti forrásai szerint már készül a választókerületekre lebontott stratégia arra, hogy ha valahol összeomlik az MSZP, a Fidesz „összetákolja”, például a szocialista nyilatkozatokra reagálva növelik az ellenzéki jelölt súlyát, a helyi nyilvánosságban megkönnyítik a szereplését. Adott esetben pénzzel is segítenék a baloldali jelöltet, ha az országos központ lemond az adott választókerületről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik